Els veïns i veïnes d’Esclanyà diuen “sí” a una àrea d’emergència al poble
29 gen 2021
Amb una participació superior al 50%, dels 137 vots emesos 107 s’han mostrat favorables a la implantació de l’AE; mentre que 30 vots han estat en sentit desfavorable.
Els veïns i veïnes d’Esclanyà han decidit per àmplia majoria que l’Ajuntament de Begur habiliti al poble una àrea d’emergència per a fer les aportacions de residus. Dels 137 vots emesos del 18 al 26 de gener en la consulta popular impulsada pel consistori entre els residents d’Esclanyà, 107 s’han mostrat favorables a la implantació de l’AE; mentre que també s’han registrat 30 vots en sentit desfavorable.
Manel Vallès, regidor de Participació Ciutadana, agraeix a tots els veïns i veïnes que han pres part del procés la seva implicació i valora molt positivament les xifres assolides durant el procés. “Amb la constitució, el passat mes d’octubre, del Consell Municipal d’Esclanyà, i amb aquesta consulta popular, comencem a assentar les bases del que ha de ser la política municipal al llarg dels pròxims anys: una política on la nostra població tingui cada cop més poder de decisió real sobre els temes que els afecten i impliquen en el dia a dia”, assegura Manel Vallès.
El 27 de gener es va dur a terme el recompte de vots, que situa l’índex de participació en un 50,75%. Cada unitat familiar podia emetre un únic vot i la butlleta amb la resposta s’havia de dipositar al Local Polivalent d’Esclanyà. Ara, un cop recollida la voluntat popular, el següent pas serà l’estudi pertinent que duran a terme els serveis tècnics de l’Ajuntament per a proposar a l’equip de govern -en coordinació amb el Consell Municipal d’Esclanyà- la ubicació on s’hauria d’habilitar la zona d’aportació de residus.
Què són les àrees d’emergència?
El model de recollida de residus vigent a Begur i a Esclanyà és el del porta a porta. Les àrees d’emergència, doncs, estan pensades per fer-ne un ús extraordinari o excepcional i el seu accés és restringit i controlat. Per accedir-hi s’ha d’utilitzar una targeta d’identificació.
Les àrees d’emergència es construeixen sobre base de formigó pintades amb òxid de ferro i tancament en fusta. Les portes són de fusta, totalment integrades amb la resta del tancament. Totes les àrees disposen d’una càmera amb focus d’il·luminació nocturn; i els diferents contenidors habilitats disposen de les següents fraccions i volums: rebuig (1.100 litres), envasos (1.100 litres), paper (1.100 litres), vidre (360 litres), FORM – fracció orgànica (240 litres), i restes vegetals (11.000 litres).