Èxit de participació en la conferència sobre el futur del turisme a Begur
26 abr 2023
A la sessió hi ha pres part una trentena de representants i membres del teixit turístic i comercial local.
El passat 20 d’abril la Sala de Plens de l’Ajuntament de Begur va acollir la conferència “Futur del turisme a Begur: adaptació i sostenibilitat al municipi”, una trobada impulsada per l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme i adreçada al teixit turístic i comercial local.
La sessió va resultar tot un èxit organitzatiu i de convocatòria amb l’assistència d’una trentena de persones que van poder conèixer de la mà de José A. Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, les principals claus per a adaptar l’oferta turística dels seus negocis i establiments al model de sostenibilitat i de responsabilitat turística que es promou al municipi i al conjunt del territori.
Aquest esdeveniment forma part del cicle d’iniciatives formatives que el consistori ofereix al teixit turístic i comercial begurenc per a dotar-lo de noves eines i recursos encaminats a potenciar la seva posició de mercat i la seva competitivitat.
Oci, diversió i desenvolupament personal
Durant la seva conferència José A. Donaire va exposar que els destins d’oci formen part de la nostra memòria i identitat. Així, les famílies estiuejaven sempre al mateix destí, fet que provocava que després algunes d’aquestes compressin un habitatge i aquest fos, finalment, heretat al llarg dels anys pels membres de la mateixa família.
També va posar sobre la taula qüestions de plena actualitat, com el teletreball i la jornada laboral de quatre dies. En aquest sentit, va apuntar que cal preparar i gestionar els destins turístics per transformar la idea del què coneixem com a lloc de treball.
D’altra banda, es va tractar un nou fenomen relacionat amb la Covid-19: el fet que la gent ha deixat de treballar per a viatjar i trobar-se amb ells mateixos. Es tracta de persones que no han situat el treball en el centre del seu projecte inspiracional perquè treballaran en diferents feines al llarg de la seva vida, donant més importància a l’oci.
Mentrestant, també es va analitzar que la mitjana d’edat de la societat en pocs anys serà superior als 65 anys; un fet que afectarà directament en el perfil dels viatjants.
Tecnologia: Societat més automatitzada i tecnològica
Altres qüestions que es van parlar durant la conferència van ser el fet que l’any 2035 la Unió Europea ha acordat que la mobilitat privada amb cotxes desaparegui, fet que modificarà la manera de fer oci i fer desplaçaments; i que els destins s’hauran de redefinir en funció de la nova mobilitat i la manera com arriben els visitants/turistes als destins.
D’altra banda, també es va mostrar una preocupació per com l’emergència climàtica farà replantejar com fer turisme i quina serà la petjada carbònica a l’hora de viatjar.
Compromís nacional per un turisme responsable
Finalment, José A. Donaire va posar sobre la taula un total de 67 mesures consensuades amb associacions territorials que seria important desplegar per a apostar de forma decisiva per un turisme responsable al territori que generi economia verda.