Has detectat un niu de vespa asiàtica? Informa’n a l’Àrea de Medi Ambient

16 mar 2021

L’Ajuntament posa a disposició dels veïns i veïnes un formulari telemàtic per a indicar la ubicació d’aquests nius al municipi, i recorda que el més prudent és no apropar-se i no manipular-los.

Amb l’arribada de la primavera i del bon temps comencen a aparèixer al municipi i arreu del territori i de les comarques gironines els primers nius de vespa asiàtica. Així, amb l’objectiu d’actuar preventivament i facilitar a la població noves eines i recursos per a detectar-ne i controlar-ne la seva activitat, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ha activat un formulari en línia que permetrà als veïns i veïnes alertar ràpidament al consistori de la presència d’aquesta espècie invasora.

El formulari es pot emplenar a través del següent enllaç o dirigint-se a la secció de Medi Ambient del web de l’Ajuntament dedicada al mosquit tigre; i té com a objectiu facilitar la ubicació dels nius de vespa asiàtica al municipi dins la campanya de sensibilització a la població sobre la vespa asiàtica. Al formulari només caldrà indicar la data, coordenades i hora d’observació del niu, un número de telèfon de contacte, i una fotografia del niu.

Com és la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica (velutina nigrithorax) s’identifica pel tòrax negre i l’abdomen negre i bru, amb una fina línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final. El cap és negre, la cara groga i les potes castanyes al final. La seva mida és aproximadament d’uns tres centímetres de llargària. Així doncs, té una coloració més fosca que la diferencia d’altres vespes socials, tot i que es confon sovint amb altres insectes pol·linitzadors que cal respectar. Podeu consultar tota la informació actualitzada en aquest espai del web de l’Ajuntament.

Com puc detectar-ne els nius?

Per tal de detectar els nius, cal diferenciar-ne els primaris dels secundaris. En el cas dels primers, aquests nius es poden col·locar a cornises de les teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats, i per tant, a llocs habitats. Són més petits i resguardats de la pluja. Pel que fa als nius secundaris, són molt més grans i generalment a llocs alçats, però també poden estar a nivell de terra. Són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra. Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.

Què he de fer si detecto un niu de vespa asiàtica?

En cas de detecció d’algun niu primari o secundari, cal tenir en compte que l’atac pot ser de molts exemplars si les vespes se senten amenaçades. Per això, el més prudent és no apropar-se i no manipular-lo. Tampoc es recomana la instal·lació de trampes ni existeix cap mètode per evitar la seva presència.

El més important és, sobretot, avisar les autoritats en cas de detectar nius:

. Si detecteu un niu serà l’Ajuntament l’encarregat de gestionar la seva retirada. Cal trucar a l’Àrea de Medi Ambient al telèfon 872 214 977 o emplenar el formulari en línia.

. En cas de picades, podeu trucar al 061.

 


Categories: Medi Ambient