Homenatge a l’escriptora i pedagoga Teresa Juvé a la biblioteca de Begur

13 mar 2018

L’Ajuntament de Begur i la Fundació Josep Pallach organitzen per aquest divendres un homenatge a l’escriptora i pedagoga Teresa Juvé, vídua del polític i pedagog Josep Pallach. L’homenatge a Juvé, que viu al poble d’Esclanyà, prop del cementiri on està enterrat el seu marit, tindrà lloc a la biblioteca municipal Salvador Raurich, a les 19 hores, aprofitant la creació de la secció de novel·la negra i criminal.

Teresa Juvé Acero (Madrid, 7 de febrer de 1921), de pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on va viure la Guerra Civil. Acabat el conflicte, va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa, i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà, i es van establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada, i va ser professora de Filosofia i Lletres.

El 1969 va crear una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses, I un any més tard, el 1970, el matrimoni va decidir tornar definitivament a Catalunya. A més d’implicar-se plenament en la lluita política, tots dos van ser professors de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Pallach, de Pedagogia i Teresa Juvé, de Literatura Occitana. A la mort del seu marit, el 1977, la Teresa es va establir definitivament a Esclanyà.

Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats (L’aiguamort a la ciutat: Memòria d’exili, 2005) i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb Jaume Plagumà, portantveus del rei, com a protagonista. Alguns dels títols de la sèrie del personatge Jaume Plagumà són: Un crim a l’armada invencible (1997); La Commedia dell’arte sota sospita (2000); Els assassins eren més d’un (2002); Juguesca mortal (2002) i La trampa (Editorial Meteora, 2014).

El 2010, Teresa Juvé va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2015 va publicar la seva autobiografia, Tu ets jo (Editorial Meteora).