Josep Pella i Forgas és homenatjat a Begur en commemorar-se el centenari de la seva mort

09 nov 2018

L’historiador, jurista i polític Josep Pella i Forgas (Begur, 1852 – Barcelona, 1918) serà homenatjat a Begur el proper divendres, 16 de novembre, a les 19 hores, a la biblioteca municipal Salvador Raurich del municipi en commemoració del centenari de la seva mort. L’homenatge comptarà amb la presència del periodista i historiador Jaume Guillamet, l’arxiver i historiador Ramon Alberch i l’historiador Joan Badia. A més, es presentarà el quadern Pella i Forgas, i la seva època, de la filòloga i traductora Concepció Iribarren. L’acte dedicat al fill il·lustre de Begur està organitzar per l’àrea municipal de Cultura amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà i l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.

El quadern, editat per l’Ajuntament de Begur, fa una introducció del personatge il·lustre per, seguidament, tractar les seves diverses facetes: l’home de lletres, l’historiador, el polític, l’advocat i jurista i acabar amb el ciutadà. “Anem analitzant totes les cares d’aquest begurenc tan polièdric, sense oblidar que totes pertanyen a la mateixa persona: una gran personalitat que va deixar un important llegat per a les generacions que hem seguit”, recorda l’autora en la introducció. Al llarg de la seva vida, Pella i Forgas va escriure una desena de llibres, a part de diversos opuscles, articles i poemes. El seu  llibre més conegut és Historia del Ampurdán.  Al llarg de la seva vida pública va presidir diverses entitats, com l’Ateneu Barcelonès o l’Acadèmia de les Bones Lletres, a més de ser un dels fundadors de l’Acadèmia de la Llengua Catalana.

A més de la presentació del llibret hi haurà un debat sobre l’homenatjat amb la presència dels tres historiadors, els quals, tots ells, han escrit  articles sobre les diferents facetes de Pella i Forgas. Guillamet, catedràtic de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, és autor de diversos llibres, entre els quals trobem La nova premsa catalana (1975), La Premsa Comarcal (1983), Història de la Premsa, la Ràdio i la Televisió a Catalunya (1994), Premsa, franquisme i autonomia (1996), Història del Periodisme (2003) i Els orígens de la premsa a Catalunya (2003). Alberch està considerat un dels màxims experts en arxivística de Catalunya i un referent en l’àmbit internacional. I Badia, de formació autodidacte, és especialista en arquitectura medieval de l’Empordà i en patrimoni arqueològic.Més informació:

Categories: AjuntamentCultura