La caldera de biomassa del Pavelló Municipal i de l’Escola Doctor Arruga ja es troba en ple funcionament

21 feb 2020

La instal·lació substitueix les dues calderes de gasoil i la caldera de gas que donaven servei a ambdós equipaments municipals.

L’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu; el regidor de Brigada d’Obres i Manteniment, Obres i Serveis i Esports, Jordi Carreras; tècnics de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament; i representants de les empreses Suno -encarregada de la direcció de l’obra- i Watt Energia – encarregada de l’execució de l’obra-, han dut a terme aquesta setmana una visita a la nova caldera de biomassa que el consistori ha habilitat recentment al Pavelló Municipal de Begur.

La nova instal·lació –que compta amb el suport de la Diputació de Girona a través de la subvenció del programa de suport a la instal·lació de calderes i xarxes de calor de biomassa municipals- es troba en ple funcionament des de fa un mes i al llarg de les properes setmanes és previst que se sotmeti a treballs de millora que permetran, entre d’altres, reduir de forma notable el risc de legionel·losi.

La caldera de biomassa ofereix aigua calenta i calefacció tant al Pavelló Municipal com a l’Escola Doctor Arruga i substitueix les dues calderes de gasoil que hi havia habilitades al pavelló i la caldera de gas que hi havia instal·lada al centre educatiu.

Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, recorda que “la caldera de biomassa és un projecte que l’Ajuntament ha vingut treballant al llarg dels darrers anys i que per fi aquest 2020 és una realitat, en la línia de seguir donant passos significatius en matèria de sostenibilitat i de protecció del medi ambient”, i posa èmfasi en el fet que “aquesta instal·lació ens permetrà optimitzar recursos, reduir el cost del servei de calefacció i aigua calenta en ambdós equipaments, connectar el pavelló i l’escola, i apostar per una font d’energia eficient, natural i de proximitat”. En aquest sentit, la matèria orgànica renovable que s’utilitza a la caldera procedeix de terres gironines.

Tota la informació sobre aquesta instal·lació la podeu consultar a través del següent enllaç.

Què és la biomassa?

És el conjunt de la matèria orgànica renovable d’origen vegetal o animal, o procedent de la seva transformació natural o artificial i que es pot utilitzar per a finalitats energètiques. La biomassa s’entén com a font d’energia per a equips generadors de calor per a produir calefacció i aigua calenta sanitària (calderes, estufes, etc.), aquesta definició queda delimitada als combustibles sòlids orgànics d’origen renovable del tipus llenyós.

Com funciona una caldera de biomassa?

L’alimentació de les calderes de biomassa es realitza mitjançant un contenidor on s’emmagatzema el biocombustible. D’aquest contenidor surt un cargol que condueix la biomassa a l’interior de la caldera on es produirà la combustió i la generació d’energia tèrmica.

 


Categories: Medi AmbientObres