La consellera Artadi inaugura la Fira d’Indians de Begur més femenina de totes
07 set 2018
La consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, acompanyada de l’alcalde i el regidor de Promoció Econòmica de Begur, Joan Loureiro i Eugeni Pibernat, respectivament, a part d’altres autoritats, ha inaugurat aquesta tarda, amb el tradicional toc de botzina de vaixell, la quinzena edició de la Fira d’Indians, la pionera de totes les que es fan a Catalunya. Seguidament, Artadi ha tallat la cinta de la porta indiana, que dóna accés a tota l’escenificació indiana del nucli urbà, per fer un petit recorregut pels espais guarnits i visitar l’exposició dedicada a la dona indiana, que és el tema d’aquesta edició, que aposta més que mai per la vessant cultural.
Artadi ha recordat que ella també és indiana, ja que és originària de Sitges, ha lloat la implicació de tot el poble begurenc per fer-la possible, ha destacat el reconeixement que es fa enguany a les dones i ha acabat comparant els indians amb els polítics: “Ells van anar a Amèrica per una vida millor, i el compromís de tots els polítics és facilitar una vida millor”. Entre els presents hi havia la senadora Elisenda Pérez, el director dels Serveis Territorials de la Presidència a Girona, Raúl Morales, membres del consistori begurenc i alcaldes i representants d’entitats de la zona. Abans de la inauguració, la consellera ha visitat l’ajuntament, on ha saludat els regidors begurencs i altres autoritats i ha signat en el Llibre d’Honor del municipi i ha recordat els presos polítics i exiliats. Un recordatori que també ha esmentat l’alcalde.
Abans de la inauguració oficial, que per primera vegada s’ha fet a la plaça Lluís Esteva i Cruañas, el grup de teatre local Mutis ha aprofitat l’escenari per fer la seva particular obertura de la fira, com ja va fer l’any passat. A més, aquest any, Mutis organitza, com a novetat de la Fira, unes visites teatralitzades pel nucli antic a través de cinc escenes. Les visites es podran veure dissabte i diumenge, a partir de les 11 hores, amb sortida de l’Oficina de Turisme. Per la seva banda, l’altre agrupació teatral, Es Quinze, assumeix l’arribada i comiat de l’indià, que enguany representarà al músic i compositor Frederic Sirés, autor entre d’altres de l’havanera “La gavina”, aprofitant que enguany es commemoren 100 anys que va emigrar a Cuba. En la seva arribada al nucli de Begur, l’indià entrarà acompanyat dels recents estrenats capgrossos de Begur, Reparada i Perico, com també de la capgrossa Lupita, feta per alumnes de l’escola Dr Arruga.
Un altre novetat de l’edició d’enguany és el nombre d’exposicions, que ha passat de la tradicional a les Escoles Velles, amb una segona, amb obres de dos pintors cubans sobre los “ingenios”, al Casino Cultural. Aquesta segona mostra es va inaugurar ahir dijous. I parlant de Cultura, no es poden oblidar les tres conferències, com també les dues presentacions de llibres, “L’illa de Bembé”, de Mercè Falcó, i “La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians”, de Jaume Fàbrega. Després de la presentació, els dos autors signaran llibres a la parada Llibreria indiana, ubicadaalaplaça de la Vila, on també hi haurà llibres dedicats a la temàtica indiana.
La parada estarà dins un ambient totalment cubà, amb altres parades formant un mercat de productes d’ultramar i oficis. I dins aquesta ambientació, destaca , també com a novetat, l’ornamentació dels espais públics amb elements relacionats amb la dona, que és la temàtica d’enguany. A més, la il·luminació de la plaça de l’Església de l’any passat s’augmenta enguany al carrer Sant Pere. A més, per facilitar l’accés a la Fira, l’Ajuntament, organitzadora de l’esdeveniment juntament amb la implicació de tot el poble, ha decidit incorporar un trenet llançadora que farà el servei gratuït des de l’esplanada de davant les sorreres, entrant per Regencós, fins al giratori de l’entrada al nucli. El trenet funcionarà els tres dies de les 11 a les 15 hores i de les17 a les 21 hores.