La Fira Sotaigua inunda Begur d’activitats relacionades amb el mar

01 jun 2019

La Fira Begur Sotaigua, que es fa fins dilluns, inunda el nucli antic d’activitats i actes relacionats amb el mar, destacant en aquesta edició, la cinquena, les relacionades amb la conscienciació sobre del perill que comporten els plàstics.  Per això, cal destacar la implicació dels escolars de Begur en el projecte “Plàstic 0” amb una acció lúdica-ambiental a la platja de Sa Riera, l’actuació  de clown amb Pescaplàstik o una xerrada sobre els microplàstics. Sense oblidar una exposició d’homenatge a les famílies que s’han dedicat a la pesca o activitats més lúdiques com batejos de submarinisme en una piscina de 17.000 litres al centre de Begur o una trobada de 21 dibuixants urbans (urban sketchers).

Begur Sotaigua es va inaugurar oficialment divendres al vespre al cinema del Casino. L’acte va comptar amb la presència de Xevi Jardi i Marc Carreras, presidents de l’Associació Sotaigua i Associació de Comerç i Turisme, entitats organitzadores de la fira, com també de Joan Loureiro, alcalde de Begur, que col·labora amb l’entitat des de la primera edició. L’alcalde va recordar que durant aquest mandat han donat valor a la reserva marina de Ses Negres i han apostat per la recollida porta a porta. “Un nou pas serà declarar Begur municipi plàstics  zero”.

Abans de la inauguració oficial, es va fer un homenatge a les famílies pescadores del municipi amb l’exposició “La Pesca a Begur”, que recull 59 fotografies relacionades amb aquest ofici en un viatge pels quatre ports pesquers del terme: Aiguablava, Fornells, Sa Riera i Sa Tuna. Les fotografies provenen dels fons de les famílies Arruga, Paco Pi, Florian Pi, Jordi Vinyes, Gervasi Sais, Margarita Sais, Lourdes Deulofeu i Romaní Mascarreras, a més d’imatges del fons de l’Arxiu Municipal de Begur, dins de la col·lecció Josep Carreras. L’acte, a més, va comptar amb una xerrada del pescador Paco Pi. Abans es va presentar el llibre Històries de pescadors de la Costa Brava, de Lurdes Boix i Jaume Badias, que ha editat Gavarres dins de la col·lecció El caliu de la memoria. El llibre recull entrevistes a pescadors, alguns d’ells begurencs.

Les activitats del programa de la Fira es van iniciar ja dimecres, com sempre, amb activitats relacionades amb els escolars dels dos centres educatius, Dr Arruga de Begur i l’Olivar Vell d’Esclanyà. Mentre els dels cicles superiors es van dedicar, amb el suport de científics, en el projecte “Plàstics 0”, agafant mostres de la platja de Sa Riera i després estudiant-les al laboratori de l’espai Mas d’en Pinc, a més d’extreure conclusions, els del cicle inicial van conèixer el medi marí de Begur i els del cicle mitjà, el paisatge de Sa Riera.

La Fira continua demà diumenge amb una sortida guiada d’snorkel a la reserva de Ses Negres, batejos submarins a la platja de Sa Riera i esmorzars de pescadors, i es clou dilluns amb una immersió tècnica a la reserva de Ses Negres.