La recollida selectiva a Begur s’ha doblat el darrer any gràcies al porta a porta

02 feb 2018

La recollida selectiva de residus s’ha doblat el darrer any a Begur, passant del 22 al 45%, amb la implantació del servei porta a porta a una part del municipi, segons l’estudi fet des de l’àrea de Medi Ambient de l’evolució del servei. I amb l’ampliació del porta a porta a tot el municipi, en detriment de les àrees d’aportació, l’alcalde, Joan Loureiro, està convençut de poder superar les previsions normatives que marca la Comissió Europea i la Generalitat de cares al 2020, que és del 50 i 60%, respectivament. “Hem d’arribar-hi, sí o sí, i amb les àrees no s’hi arriba” ha manifestat l’alcalde, conscient que amb aquests servei també hi ha un estalvi econòmic.

L’any 2016, l’entrada de tona a l’abocador era de 24,5 euros. I de cares al 2020, la Generalitat marca un preu de 47 euros. “Per això hem d’arribar al mínim de tones possibles a l’abocador”, ha assenyalat Loureiro, que recorda que és un servei que no pot ser deficitari i, per tant, afecta directament als veïns. En aquest sentit, l’alcalde ha esmentat que al llarg d’aquest darrer any el servei porta a porta ha comportat uns beneficis econòmics per al municipi importants. Per un costat, hi ha hagut una reducció del cost del servei de recollida selectiva del Consell Comarcal del Baix Empordà, que ha passat de 375.000 euros el 2016 als 274.000 l’any passat. I, d’altra banda, el cànon de retorn a l’Ajuntament en aquest temps s’ha incrementat dels 13.000 euros el 2016 als 73.000 el 2017. “I no oblidem els beneficis mediambientals i ecològics”, ha dit Loureiro.

L’ampliació del servei porta a porta s’ha iniciat pels sectors de Mas Prats i la Xarmada-Mas Gispert. I es continuarà a la resta, amb algunes excepcions que per la seva orografia fan impossible aquest servei. Amb l’ampliació s’aniran eliminant les àrees d’aportació. “Aquest servei el vam oferir per les característiques del poble, en no poder complir ni horari ni calendari, però s’han convertit en deixalleries de tot”, ha assenyalat Loureiro. Tot i això, hi haurà àrees d’aportació a les sortides del terme per Palafrugell, Regencós i Pals, a part de la pròpia deixalleria existent. A més, amb l’ampliació del servei porta a porta, s’han adquirit dos nous camions bicompartimentals i una educadora ambiental, a través de l’empresa.