La reproducció de jardins indians naturals a dos patis de Begur, principal novetat de la XVI Fira d’Indians

16 ago 2019

La reproducció de jardins indians naturals, que és la temática d’aquest any de la Fira d’Indians de Begur, als patis de l’Ajuntament i de la Biblioteca és la principal novetat de l’edició d’enguany, que tindrà lloc del 6 al 8 de setembre. Altres novetats d’aquesta edició, que és la XVI, són les visites guiades pel patrimoni indià de Begur amb entrada en una casa indiana i l’estrena de l’havanera del Mil·lenari del Castell de Begur amb el grup de teatre Mutis. La Fira d’Indians es complementa amb la decoració de carrers, conferències, exposicions, tallers, reproduccions tearals i molta música. “L’Ajuntament sempre mira de celebrar la Fira a l’entorn d’una temàtica que englobi tots els actes i activitats que l’integren i, al mateix temps, incorporant noves activitats per fer-la única i especial”, ha recordat Eugeni Pibernat, primer tinent d’alcalde i responsable de Promoció Econòmica i Turisme, que és l’àrea que organitza la Fira, el principal esdeveniment del municipi amb la implicació transversal d’altres àrees municipals i del mateix poble.

El primer acte de la Fira d’Indians, que va sorgir amb l’objectiu de rememorar el passat indià del municipi empordanès i costabravenc, serà la inauguració de l’exposició dedicada a la Fira a la sala d’exposicions de les Escoles Velles. La mostra, “Els Jardins Indians”, s’inaugurarà el proper  22 d’agost i es podrà visitar fins al 8 de setembre, amb horari d’11 a 14 hores i de 17 a 21 hores. I complementant-la sempre, s’han programat per aquesta ocasió dues conferències, que tindràn lloc a la sala de plens de l’Ajuntament.  Les conferències són “Els jardins indians”, a càrrec de l’equip multidisciplinar  de Jardins i Jardiners de l’IEC (Montse Rivero, Maria Mercè Comptei Camila Gonzàlez), i “Les plantes dels indians”, a càrrec de Jordi Cartañà, biòleg, docotr en Geografia Humana i membre de la ICEA.

L’aspecte cultural és l’element que intenta darrerament potenciar l’Ajuntament. En aquest sentit, cal destacar la implicació de les dues agrupacions de teatre del municipi, Es Quinze i Mutis. Aquests, aquest any, estrenaran l’havanera del Mil·lenari del Castell el divendres 6 de setembre, a les 20 hores, al pati de les Escoles Velles. Ho faran durant la seva teatralització d’u na taverna al mateix espai durant bona part de la tarda i nit. Per la seva banda, Es Quinze fa l’arribada de l’indià, que enguany serà Ramon Pi Vilaseca, de Begur. Arribarà a Sa Riera el dissabte a les 11 del matí i, després pujarà al poble de Begur, a les 13 hores, amb rua pel nucli. El comiat tindrà lloc el dia següent, a partir de les 20 hores, i acabarà amb un epíleg a càrrec de Miquel Abras. A més, durant els tres dies, Es Quinze oferirà esquetxos teatrals pel centre del poble.

Les visites guiades pel patrimoni indià de Begur es faran el dissabte i diumenge, a partir de les 10,30 hores. El lloc d’inscripcions i sortides és l’Oficina de Turisme. El preu és de 8 euros i l’aforament és limitat. Però també cal destacar el guarniment de carrers, amb 13 espais, amb la implicació d’entitats i veïns, com són els casos dels carrers Vera, Farmacèutic Mató  o Metge Pi. Sense oblidar el gran reguitzell d’actuacions musicals a diferents indrets del nucli, a més de les zones gastronòmiques o el mercat de productes d’ultramar. A més, davant la gran presència de visitants, a més dels molts pàrquings que hi ha a l’entorn del nucli de Begur, l’Ajuntament ha tornat a posar el tren llançadora des de l’aparcament de les Carpes fins al centre del poble. El tren llaçadora, que és gratuït, funcionarà de les 11 a les 15 hores i de les 17 a les 21 hores.