La Taula de Cogestió Marítima proposa una vintena d’accions per preservar el litoral del Baix Empordà

28 feb 2020

L’alcaldessa de Begur, Maite Selva, i el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament han assistit aquest dimecres a la sessió de presentació del Pla d’Acció per al 2020, que preveu un seguit de mesures per millorar la gestió i preservació del territori.

La Capella del Carme de Palamós ha acollit aquest dimecres 26 de febrer una nova sessió plenària de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, el consell permanent de participació on es debaten i concreten propostes per millorar la gestió i l’ordenació dels usos i activitats en l’àmbit de l’espai marí protegit inclòs dins la Xarxa Natura 2000 Litoral del Baix Empordà. La jornada de treball -que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Begur, Maite Selva, i del tècnic de Medi Ambient, Xevi Turró- tenia com a objectiu fer un balanç de les tasques realitzades i dels resultats assolits per la Taula de Cogestió durant l’any 2019, així com presentar el Pla d’Acció per al 2020.

24 mesures per compatibilitzar els usos amb la preservació de la costa

El document estratègic presentat, que és fruit de l’acord entre Generalitat, Ajuntaments, comunitat científica, entitats ecologistes i món empresarial, recull 24 accions orientades a millorar la preservació i gestió del litoral de la comarca, donant així continuïtat a l’aposta per un nou model de governança marítima basat en la cogestió. Concretament, el Pla inclou actuacions d’estudi dels ecosistemes i la seva possible evolució en un context d’emergència climàtica; actuacions de regulació i ordenació d’usos i activitats; actuacions en matèria de formació i bones pràctiques; i actuacions en matèria de comunicació. Maite Selva, alcaldessa de Begur, recalca la importància del Pla en tant que “punt de trobada i suma d’esforços d’un ampli ventall d’agents preocupats pel futur del patrimoni natural i paisatgístic de la nostra comarca”.

La sessió plenària de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà també ha comptat amb la participació destacada de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Què és la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà?

La Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà està vinculada al Consell Català de Cogestió Marítima i està impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’espai, format per un total de 76 entitats públiques, privades i del tercer sector, va néixer per donar resposta a la voluntat del territori de millorar la gestió i ordenació dels usos i activitats i compatibilitzar-los amb la conservació del patrimoni natural a través d’una gestió més participativa. Per a la seva constitució, l’any 2017, es va impulsar un procés participatiu i guiat que va comptar amb la implicació de totes les entitats i organismes constituents de la Taula, organitzades en quatre àmbits: entitats de la societat civil, economia blava i activitats al mar, comunitat científica i administració pública.

Així, els seus objectius són vetllar per la comptabilització dels usos i activitats socioeconòmiques que es desenvolupen en l’espai amb la conservació del seu patrimoni; i facilitar la cooperació dels diferents actors que hi son representats.