La torre del Mas d’en Pinc obre les seves portes perquè en puguin gaudir veïns i veïnes i visitants

15 mar 2023

L’Ajuntament ha dut a terme diferents treballs de reforma i condicionament d’aquest espai, que acull una exposició permanent sobre pirateria i les torres de defensa.

Des d’aquesta setmana la torre de defensa del Mas d’en Pinc, construïda el segle XVI, obre les seves portes a tot el públic per a poder ser visitada al llarg de tot l’any; de dilluns a divendres, de 09 a 13 h, sense necessitat de reserva prèvia.

L’espai, de titularitat municipal, ha estat sotmès al llarg del darrer mig any a diferents tasques d’arranjament, manteniment i condicionament impulsades per l’Ajuntament de Begur -amb el suport i col·laboració de la Diputació de Girona, que ha atorgat al consistori una subvenció per valor de 10.000€- per tal de garantir-ne un estat òptim de conservació i permetre que sigui utilitzada per veïns i veïnes i visitants en plenes garanties i amb totes les mesures de seguretat.

Les obres han consistit en la instal·lació d’una escala vertical interior que dona accés als diferents nivells de la torre (planta baixa, primer pis, segon pis i terrat), l’adequació d’un espai museístic amb plafons informatius, i l’habilitació d’un nou sistema elèctric per a la il·luminació i la sonoritat.

Així, fruit d’aquesta adequació la torre d’en Mas d’en Pinc -que també forma part de la ruta de miradors de Begur- acull des d’aquest mes de març, i de forma permanent, l’exposició “Via fora! El perill del mar”, dedicada a les torres de defensa i la pirateria. La mostra està comissionada per Carla Caner Faig, està dissenyada per l’empresa PublitesaComunicació, i està organitzada per l’Àrea de Medi Ambient del consistori; i compta amb el suport i la col·laboració de l’Arxiu Diocesà de Girona i l’Arxiu Municipal de Begur.

El contingut de l’exposició ha estat elaborat per Carla Caner Faig en el marc d’un treball final de màster (TFM) universitari, que va consistir en la recerca i l’elaboració d’una mostra al voltant de les torres de defensa i la pirateria. En aquest sentit, l’Ajuntament posa en valor i agraeix a Carla Caner Faig l’ingent tasca duta a terme i la qualitat, exhaustivitat i professionalitat del seu treball.

La mostra, per tant, és fruit de la col·laboració entre el món acadèmic, l’Àrea de Medi Ambient i la creativitat; i els seus continguts estan distribuïts en diferents plafons al llarg de la planta baixa (dedicada a l’arquitectura) i del primer (dedicat al sistema defensiu de les torres) i segon pis (dedicat als rescats i la pirateria) de la torre. Tots els detalls sobre l’exposició es poden consultar en aquest enllaç. A més, cal destacar que l’exposició es pot visitar també els dissabtes de 10 a 13 h fins el pròxim 12 d’agost.

Finalment, cal apuntar que l’adequació de la torre de defensa és una de les diferents mesures incloses en el full de ruta que l’Ajuntament -a través de l’Àrea de Medi Ambient- té previst pel Mas d’en Pinc, i que inclou actuacions en tot l’equipament per a potenciar-ne la seva vessant ambiental, educativa, formativa, creativa, cultural, científica i acadèmica. Entre elles, per exemple, hi ha l’impuls d’un projecte educatiu i una proposta pedagògica per a les escoles al voltant de la torre de defensa.


Categories: Medi Ambient