La visita al convent de Santa Reparada enceta la seva festivitat a Begur

14 set 2018

Una cinquantena de veïns de Begur i rodalies han visitat aquesta tarda vespre el convent de Santa Reparada de Begur, encetant d’aquesta manera el programa d’actes de la festa major dedicada a l’esmentada santa, copatrona del municipi. La visita al convent, que actualment és un hotel, ha començat a la capella de l’equipament amb un concert a càrrec de la Coral de Begur.

Segons documents, l’any 1401 hi ha constància d’una capella sota la invocació de Santa Reparada, que segons la llegenda van construir uns mariners italians en sortir sans i estalvis d’una tempesta després de refugiar-se a Sa Riera. Al segle XVII, s’hi va establir una comunitat de l’Orde dels Mínims, construint una nova ermita i tot el conjunt del convent, acabat el 1730. Però amb la desamortització de Mendizabal, l’any 1835, l’edifici va passar a l’Estat, que el va vendre el 1866 a la família Forgas, que va reconvertir-lo en una fàbrica suro-tapera. L’activitat industrial es va mantenir fins al 1887 i al final es va haver de vendre per pagar factures. Fins al 1930 va anar canviant de mans, fins ser adquirit novament per l’Orde dels Mínims. Tenien intenció de fer un centre de noviciats i religiosos ancians, però el van anar llogant-lo, convertint-se en un centre per a noies de bona família, després en casa de colònies i, des de fa ja uns anys, en un hotel.

La festa major continua al llarg del cap de setmana, destacant com a gran novetat les exhibicions de gossos. Demà dissabte, a les 18 hores, al Parc de l’Arbreda, hi haurà una demostració de gossos policials provinent de les unitats canines, conegudes com a K9, de Caldes de Malavella, Sant Pol de Mar i de Calella, així com també del centre d’ensinistrament caní Pedra Castell de Canet de Mar. I diumenge, a la mateixa hora i lloc, hi haurà la demostració de gossos d’atura amb el pastor estartidenc Jordi Muxach, que ha guanyat amb ells molts concursos de gossos d’atura.

Dissabte també tindrà lloc la presentació del disc compacte volum VI de la Fonoteca de la cobla Ciutat de Girona que ha dedicat al compositor begurenc Frederic Sirés Puig, coincidint amb la celebració del 120 aniversari del seu naixement. La presentació es farà, a les 11 del matí, a la sala de plens de l’Ajuntament. I una hora més tard, la cobla oferirà un concert a la plaça de la Vila, interpretant cinc peces del mestre Sirés. La Fonoteca de la cobla és una col·lecció de discs compactes sobre compositors gironins, dins un treball rigorós de recerca i investigació.

El mateix dissabte, la instructora del gimnàs DIR,  Joana, oferirà una classe de ioga. La demostració de ioga, que és una altra de les novetats del programa festiu, es farà a la plaça de la Vila, a les 10 del matí. I també dissabte, el grup de teatre Es Quinze de Begur representarà la seva obra al teatre del Casino. Enguany, porta la peça “Per llogar-hi cadires”.

Un dels moments esperats, i serà el quart any consecutiu, serà la baixada de carretons de diumenge, que organitza l’associació 40’s Begur. La concentració dels carretons serà a les 10 hores a la plaça Forgas per baixar pel tradicional circuit dels carrers Rosa Puig i de la Creu i avinguda Onze de Setembre. L’any passat van participar 13 carretons, guanyant el que anava guarnit de Papamòbil, realitzat per veïns de Begur.