La Xarxa Cittaslow desenvoluparà un pla turístic estratègic per difondre la cultura de les seves ciutats

27 des 2017

La Xarxa de Municipis per la Qualitat de Vida Cittaslow -ciutats lentes- de l’Estat espanyol desenvoluparà un pla turístic sostenible i responsable per difondre la cultura de les ciutats, segons es va acordar en la reunió de coordinació celebrada dilluns a Pals. “Volem promoure els valors de les ciutats membres a través d’un model turístic basat en la gastronomia, el paisatge, el patrimoni i la riquesa dels seus habitants”, va explicar el president de la Xarxa estatal, vicepresident internacional i alcalde de Begur, Joan Loureiro. A part del president, la reunió va comptar amb l’alcalde de Pals, Sergi Brull; la regidora de Pals i secretària de l’entitat estatal, Sílvia Monar; la tercera tinent d’alcalde de Begues, Margarida Camprubí; l’alcalde de Balmaseda, Àlvaro Parro; l’alcalde de Mungia, Ager Izagirre; la regidora de Mungia i tresorera de l’entitat, Alaitz Erkoreka, la gestora administrativa de l’entitat, Rosa M. Pedret, i el gestor tècnic de l’associació, Albert Costa.

La junta, d’altra banda, va valorar molt positivament la presentació de dues candidatures per formar part de la Xarxa de Municipis, que ara s’haurà de valorar a nivell estatal i internacional. D’un costat, s’ha presentat la candidatura de Bubión, municipi de Granada que pertany al Parc Nacional i Natural de Sierra Nevada, declarat reserva de la Biosfera per la Unesco. De l’altre, la candidatura de la Orotava, municipi de l’illa de Tenerife que compta amb un nucli històric declarat Conjunt Històric Artístic Nacional des de l’any 1976 i inclòs dins l’inventari de protecció europeu com a conjunt monumental. Dins el terme municipal es troba el Teide, de 3.718 metres. “Un dels reptes de l’entitat és desenvolupar i difondre un projecte capaç de convertir els municipis en espais on es compatibilitzi la qualitat de vida i l’estima per les tradicions, la pròpia identitat i la història amb les comoditats i la modernitat, pensant en properes generacions”, va dir Loureiro.

D’altra banda, la junta va prendre altres acords per participar en un projecte cultural de recuperació de contes tradicionals a Turquia; en un projecte de promoció de l’agricultura sostenible i ecològica promoguda a Holanda; en una proposta de paquets turístics sostenibles generada a Itàlia; en un model de planificació urbanística Slow generat a la Xina, com també en la promoció dels valors de Cittaslow a l’escola, promogut per Bèlgica.

Història

La Xarxa Cittaslow de l’Estat espanyol, es va començar a gestar l’any 2003 a iniciativa de Palafrugell. Des del primer moment, Palafrugell, Pals i Begur van començar a treballar per adherir-se al moviment juntament amb municipis de l’Estat espanyol que també es van interessar per aquesta filosofia de vida. Finalment, l’any 2008, els municipis de Mungia, Lekeitio, Rubielos de Mora, Begur i Pals es van certificar oficialment com a municipis Slow, creant-se així l’Associació Cittaslow-Xarxa de Municipis per la qualitat de vida a l’Estat espanyol. A part dels esmentats, s’han incorporat també a la xarxa els municipis de Begues, Morella i Balmaseda. El moviment de Cittaslow va iniciar-se a Itàlia l’any 1999 amb l’objectiu de combatre el frenètic ritme de vida actual, apostant per ciutats tranquil·les i de bon viure i contra l’estrès i, en pocs anys, s’ha anat estenent pels 5 continents.


Categories: Esdeveniments