La XV Fira d’Indians de Begur s’inaugura divendres amb canvi d’espai

05 set 2018

La Fira d’Indians, que és l’esdeveniment de més projecció de Begur, s’inaugura aquest divendres, a les 19 hores, en un nou espai, la plaça Lluís Esteva i Cruañas, en comptes de la plaça de la Vila. El canvi d’emplaçament de la inauguració de la Fira, que arriba a la XV edició, la pionera de totes les que es fan a Catalunya, és una de les moltes novetats que presenta aquesta edició, que, com sempre, aposta més que mai per la vessant cultural. L’acte inaugural, amb el tradicional toc de sirena i la posterior tallada de la cinta a la porta indiana, que es va estrenar l’any passat, comptarà amb la presència de la consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi.

La consellera, abans de presidir la inauguració, anirà a l’Ajuntament de Begur, on l’alcalde, Joan Loureiro, li presentarà els regidors begurencs i altres autoritats presents. Seguidament, signarà en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Paral·lelament a l’acte institucional a l’Ajuntament, el grup de teatre Mutis, com ja va fer l’any passat, escenificarà a la plaça Lluís Esteva i Cruañas una obertura teatralitzada de la Fira, que enguany està dedicada a la dona indiana.

El grup Mutis organitza, a més, una de les novetats d’enguany, la representació de cinc escenes indianes a diferents llocs del nucli urbà. La representació es podrà visitar dissabte i diumenge, a partir de les 11 hores, amb sortida de l’Oficina de Turisme. Per la seva banda, l’altre agrupació teatral, Es Quinze, assumeix l’arribada i comiat de l’indià, que enguany representarà al músic i compositor Frederic Sirés, autor entre d’altres de l’havanera “La gavina”, aprofitant que enguany es commemoren 100 anys que va emigrar a Cuba. En la seva arribada al nucli de Begur, l’indià entrarà acompanyat dels capgrossos de Begur, Reparada i Perico, com també de la capgrossa Lupita, feta per alumnes de l’escola Dr Arruga.

Un altre novetat de l’edició d’enguany és el nombre d’exposicions, que ha passat de la tradicional a les Escoles Velles, amb una segona, amb obres de dos pintors cubans, al Casino Cultural. I parlant de Cultura, no es poden oblidar les tres conferències, com també les dues presentacions de llibres, “L’illa de Bembé”, de Mercè Falcó, i “La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians”, de Jaume Fàbrega. Després de la presentació, els dos autors signaran llibres a la parada Llibreria indiana, al carrer Bonaventura Carreras, on també hi haurà llibres dedicats a la temàtica indiana.

La parada estarà dins un ambient totalment cubà, amb altres parades formant un mercat de productes d’ultramar i oficis. I dins aquesta ambientació, destaca , també com a novetat, l’ornamentació dels espais públics amb elements relacionats amb la dona, que és la temàtica d’enguany. A més, la il·luminació de la plaça de l’Església de l’any passat s’augmenta enguany al carrer Sant Pere.  A més, per facilitar l’accés a la Fira, l’Ajuntament, organitzadora de l’esdeveniment juntament amb la implicació de tot el poble, ha decidit incorporar un trenet llançadora que farà el servei gratuït des de l’esplanada de davant les sorreres, entrant per Regencós, fins al giratori de l’entrada al nucli. El trenet funcionarà els tres dies de les 11 a les 15 hores i de les17 a les 21 hores.