L’Ajuntament de Begur inicia els treballs de recuperació del safareig Es Quinze

29 set 2021

A principis d’octubre, començaran les obres d’excavació, restauració i museïtzació de l’espai

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur, amb la col·laboració de l’Àrea de Medi Ambient i l’Àrea d’Obres i Serveis, iniciarà els treballs d’excavació, restauració i museïtzació del safareig Es Quinze. El projecte es desenvoluparà sota la coordinació de l’arqueòloga begurenca, Bibiana Agustí. El consistori ha impulsat l’actuació en el marc d’un projecte global per restaurar el patrimoni cultural històric del municipi i recuperar i fer visitables els espais que formen part de la història de la vila.

Inicialment, el pròxim dilluns 4 d’octubre començaran els treballs de recuperació patrimonial de l’espai, un dels dos safareigs del curs de la riera d’Aiguafreda, utilitzat antigament i de manera quotidiana per a fer la bugada. En concret, els safareigs de Begur van ser especialment utilitzats i concorreguts durant el segle XIX i inicis del XX. Les poques fonts i l’absència de rius, junt amb la irregularitat de les pluges, feien dels safareigs l’única font suficient d’aigua per a fer la bugada.

En aquest context, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur promou una intervenció arqueològica que consistirà en la retirada dels elements d’enderroc i terres de la bassa, el registre arqueològic i la documentació planimètrica de l’espai, el seguiment de les obres de restauració i la museïtzació de l’espai. «La nostra voluntat és recuperar un element històric com és el safareig Es Quinze, dignificar l’indret i fer-lo més agradable i segur per a veïns i visitants», afirma la regidora de Cultura, Gemma Coll.


Categories: Cultura