L’Ajuntament renova els panells informatius de la ruta Vinyoli

30 oct 2020

Aquesta actuació de manteniment s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de mantenir vivia la memòria del poeta vinculat a Begur i donar a conèixer i difondre el seu llegat.

Aquesta setmana han finalitzat els treballs d’arranjament de la ruta Vinyoli impulsats per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur. Les tasques de manteniment han consistit en la renovació íntegra de les diferents plaques informatives que formen part del circuit i que estan distribuïdes en diversos punts clau del municipi. Alguns d’aquests panells havien quedat desgastats i malmesos a conseqüència del pas del temps i de la seva ubicació a l’aire lliure, i el consistori ha intervingut per a millorar-ne la seva fisonomia.

Les plaques, un total de 9, estan ubicades als carrers Francesc Forgas, Forgas i Elias, Campuig, Metge Pi i del Castell; a les places de Sant Ramon i de la Vila; al passeig de Sa Marinada; i al Castell de Begur. Cadascuna d’elles inclou un petit fragment d’un dels poemes de Joan Vinyoli i informació rellevant que vincula cada ubicació amb la història del poeta. Així, la ruta transcorre per punts com les dues cases on va estiuejar el poeta; els cafès, casinos i bars que freqüentava; i els llocs per on passejava i que van inspirar els seus poemes, com ara el mirador de Sant Ramon, les escales del Castell, el Castell, i el mirador que porta el seu nom i que es va inaugurar el setembre del 2009 amb motiu del 25è aniversari de la seva mort.

Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que “la figura d’en Joan Vinyoli mereix ser dignificada, preservada i difosa per la seva estreta vinculació amb el nostre municipi”, i afegeix que “aquests treballs de remodelació se sumen a les diferents accions que hem endegat des de l’equip de govern per mantenir viva la seva memòria, entre elles el nou espai virtual que l’any passat vam habilitar sobre Joan Vinyoli al portal web de la Biblioteca”.  

Tota la informació sobre la ruta Vinyoli, que també es pot realitzar virtualment a través del següent enllaç, la podeu consultar al web www.visitbegur.cat.

Qui era Joan Vinyoli?

Joan Vinyoli (1914 – 1984) va arribar a Begur l’agost del 1954 i va repetir cada estiu fins al 1978, amb la seva família i amics.

Les estades a Begur van marcar profundament la seva poesia, hi va escriure i corregir bona part de l’obra editada posteriorment. Sempre portava una petita carpeta de gomes amb poemes, quartilles en blanc, postals, i apartat de la colla, en una de les taules del bar Frigola, a Can Garreta d’Aiguablava o en una taula d’Aiguafreda, escrivia tot impregnant-se del paisatge i les olors, fins que de mica en mica al voltant de l’aperitiu s’iniciava la tertúlia, mentre les dones prenien el sol i les criatures jugaven.

Des del primer contacte, el poeta va quedar enlluernat per la bellesa de Begur i les seves cales. L’imaginari begurenc, la mar fonda, el cel, les nits, les constel·lacions, el castell de Begur i el del Montgrí, el botó de la roda, les escales, la tramuntana, els fars, el cap Norfeu, les barques i els cabrestants, el rom, les illes, els camps d’arròs, els peixos, les xarxes, els pescadors, l’arbre que deixa el bosc cridat pel mar… són molt presents a tota la seva obra i tenen un contingut simbòlic que es va repetint en una mena d’espiral poètica, sempre enriquint amb noves experiències.

Begur, doncs, marca l’època de la seva plenitud vital i poètica, que culmina en els darrers anys de la seva vida. Per això Joan Vinyoli afirmarà: “el lloc important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital, va ser Begur”.

 


Categories: Cultura