L’Ajuntament trasllada al Departament d’Educació el seu malestar per la decisió de no habilitar a Begur un institut-escola

03 mar 2020

El consistori havia sol·licitat formalment a la Generalitat de Catalunya que l’Escola Doctor Arruga de Begur esdevingués centre de Primària i d’ESO per tal d’ordenar l’oferta educativa i formativa al municipi i al territori.

El passat 28 de gener el Ple de l’Ajuntament de Begur va aprovar per unanimitat una moció per a la implantació d’un institut-escola al municipi, una aprovació amb el suport de tots els grups municipals reclamant que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya habilités a Begur una oferta d’ESO que permetés cursar a l’Escola Doctor Arruga els estudis secundaris obligatoris.

Malauradament, el passat mes de febrer el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar que el Departament crearà el proper curs 2020-2021 un tercer institut a Palafrugell; desatenent, així, la reclamació formulada per l’Ajuntament de Begur.

Els instituts de Palafrugell ja tenen suficients places per oferir als seus estudiants. Per tant, no té sentit que s’hi faci un tercer institut per resoldre places d’altres poblacions quan aquestes ja les tenen i amb gran necessitat per ocupar-les”, afirma Gemma Coll, regidora d’Educació; i afegeix que “ja fa anys que reivindiquem a Begur un institut de secundària. Som un poble que tenim les nostres necessitats i problemàtiques en la franja entre els 12 i els 18 anys, i per tant també tenim el mateix dret de ser escoltats i de reivindicar com la resta el que és millor per a la nostra vila”.

L’Ajuntament aposta per convertir l’Escola Doctor Arruga en una escola-institut

A dia d’avui els alumnes begurencs, juntament amb els joves d’altres poblacions veïnes de la mateixa zona educativa, han de cursar l’educació secundària al municipi de Palafrugell, població on actualment hi ha més demanda que oferta educativa i formativa, tal i com va succeir durant el curs 2017-2018. En aquell moment, la solució adoptada per a resoldre la problemàtica existent va passar per adaptar espais de l’Escola Barceló i Matas de Palafrugell per a cursar-hi el Batxillerat de l’Institut Frederic Martí Carreras, del mateix municipi.

En aquest sentit, Gemma Coll avança que “tal i com vàrem fer en aquell moment tornem a traslladar al Departament d’Educació una solució que passaria per donar continuïtat educativa a Begur oferint Primària i Secundària en el mateix centre, ja que l’Escola Doctor Arruga compta amb espais i equipaments, tant interiors com exteriors, suficients i de primer nivell per assumir tot l’alumnat”.

Gemma Coll, a més, afegeix que “actualment l’educació reglada a Begur es veu tallada als 12 anys, tenint capacitat per arribar als 16”, i explica que Begur forma part de l’Aliança Educació 360. Una aliança que ens obre portes i ofereix una visió de l’educació més enllà dels centres educatius. Tenir un institut-escola seria una magnífica oportunitat per portar a terme i donar suport a aquesta mirada”.


Categories: Ensenyament