L’Any Teresa Juvé clou amb un emotiu acte institucional

07 feb 2022

Durant aquest mes de febrer l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur farà entrega als instituts de Palafrugell d’uns lots de llibres de la cèlebre escriptora i pedagoga veïna d’Esclanyà.

Diumenge 6 de febrer es va posar el punt i final a la commemoració de l’Any Teresa Juvé; un esdeveniment impulsat des del 2021 pel Govern de la Generalitat de Catalunya -amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Begur- amb l’objectiu donar visibilitat a la trajectòria vital, excepcional i compromesa de la cèlebre escriptora i pedagoga veïna d’Esclanyà, i divulgar la seva obra literària coincidint amb el seu centenari.

I ho va fer en un acte institucional de cloenda celebrat a la Sala d’Actes del Museu del Suro de Palafrugell i organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). A la trobada hi van assistir l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; i el tècnic de Cultura, David Galceran, en representació de l’Ajuntament. A més, l’acte també va comptar amb la presència destacada de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, Izaskun Arretxe, directora de la ILC; Josep M. Soler, president de la Fundació Pallach; Antònia Pallach, filla de Teresa Juvé; i Jordi Fernando, editor de l’Editorial Meteora.

L’acte de cloenda va consistir en la projecció d’un fragment del documental “Memòries de l’exili”,  en què apareix Teresa Juvé; la intervenció de diferents personalitats vinculades a l’Any Teresa Juvé; una lectura dramatitzada de textos musicada amb piano; i un discurs de la gran protagonista de la jornada, Teresa Juvé.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, posa en valor la figura de Teresa Juvé i explica que “la Teresa és una dona formidable amb un llegat social i literari immens. És un privilegi que sigui des de fa molts anys veïna nostra i des de l’Ajuntament seguirem treballant per a dignificar tot el seu treball”.

Gemma Coll, regidora de Cultura, assegura que “al llarg del darrer any ens hem volgut sumar des de Begur a la commemoració de l’Any Teresa Juvé amb diverses iniciatives que han tingut una molt bona resposta i que son el nostre humil regal cap a una persona que és un referent cultural i social a tot el país i un actiu i un tresor per a la nostra vila”.

En aquest sentit, entre les iniciatives que s’han impulsat des de l’Ajuntament per a celebrar l’any Teresa Juvé hi ha el canvi de denominació del Premi de Narrativa Curta de Begur, que des d’enguany passa a anomenar-se Premi Teresa Juvé de Narrativa Curta; o l’organització d’una exposició itinerant. A més, durant aquest mes de febrer l’Àrea de Cultura farà entrega als instituts de Palafrugell d’uns lots de llibres de la cèlebre escriptora i pedagoga veïna d’Esclanyà per a difondre la seva obra literària.

Qui és Teresa Juvé?

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. De pare català i mare madrilenya, va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment -quan la família va passar a viure a Barcelona-, a l’Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat. En acabar la Guerra Civil, es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc, on va estudiar Filologia i Literatura Comparada. El 1942, es va incorporar a la Resistència francesa per lluitar contra les forces d’ocupació alemanyes com a agent d’enllaç. L’any 1948 es va casar amb el polític i pedagog Josep Pallach (1920-1977) i, l’any 1949, va néixer la seva filla Antònia.

El 1963, va quedar finalista del premi Nadal amb la seva primera novel·la, “La charca en la ciudad”, obra de la qual en publica, molts anys més tard, la versió catalana amb el títol “L’aiguamort a la ciutat” (Rúbrica Editorial, 2005). És autora de la sèrie de novel·les protagonitzades pel portantveus del rei, Jaume Plagumà. Aquestes obres, ambientades a la Catalunya de finals del segle XVI, combinen els gèneres històric i detectivesc. El 2021 s’han publicat “El degollador de Vallvidrera” i “La ruta de la Mort” (Editorial Meteora), les últimes entregues d’aquest conjunt. També és autora, entre d’altres, del llibre autobiogràfic “Tu ets jo. Flaixos per al meu blog” (Editorial Meteora, 2015), en què narra, amb un mestratge i lucidesa únics, les seves intenses vivències.


Categories: Cultura