L’astronomia i Salvador Raurich seran els grans protagonistes de la segona edició de l’“A Begur Cultura”

09 mai 2023

El festival se celebrarà del 8 a l’11 de juny amb música, una ruta nocturna, exposicions, xerrades, contes, cinema, tallers i un planetari. La programació es presentarà pròximament al web www.begur.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament.

Després de l’èxit organitzatiu i de convocatòria que es va viure l’any passat en la seva estrena, aquest 2023 arriba una nova edició de l’”A Begur Cultura”, el festival artístic i cultural impulsat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament.

L’esdeveniment tindrà lloc enguany del 8 a l’11 de juny i ho farà sota el braç amb música, una ruta nocturna, exposicions, xerrades, contes, cinema, tallers i un planetari. I tot plegat, amb l’astronomia i Salvador Raurich com a grans protagonistes i com a denominador comú de tot el festival.

I és que aquesta ha estat la temàtica escollida per a aquesta segona convocatòria de l’”A Begur Cultura”, prenent el relleu de les màscares del món. En aquest sentit, cal recordar que aquest festival es programa anualment durant el mes de juny amb una temàtica diferent en cada edició.

L’”A Begur Cultura” 2023 oferirà diferents propostes per a totes les edats, la majoria d’elles de caràcter gratuït i adreçades a tots els públics. Ben aviat es presentarà tota la programació d’activitats al web www.begur.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament.

Salvador Raurich i l’astronomia

Salvador Raurich i Ferriol (Londres, Regne Unit, 1868 – Barcelona, 1945) va ser un músic i astrònom català, nascut a Anglaterra. L’any 1879 es va traslladar a viure a Begur amb la seva mare, quan va morir el seu pare aquell mateix any, on va acabar els estudis i va entrar d’organista a l’església integrant-se a la vida cultural del poble. Va ampliar els seus estudis musicals a Barcelona i va compondre sardanes, obres de cambra i dues sarsueles.

A més, va fer estudis d’astronomia i va ser un dels fundadors de la Societat Astronòmica de Barcelona. El 1909, Raurich va fotografiar el cometa Halley des del seu observatori a Barcelona; i el 2009, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell va publicar el seu text inèdit, “Tratado de astronomía práctica para el aficionado”.

El 1912 va instal·lar un receptor de ràdio de galena en una casa del carrer del Metge Pi. Va fer muntar uns cables des de la casa fins al peu del Castell i va aconseguir que a Begur es pogués escoltar, en directe, un concert de música clàssica emès des de París, i els senyals horaris que emetia la Torre Eiffel.

Tot i que les seves principals activitats les va dur a terme a Barcelona, va passar llargues temporades a Begur, on va participar en molts àmbits de la vida social i cultural del municipi.

Per tot això, i molt més, Salvador Raurich ha inspirat la temàtica del festival d’enguany.


Categories: Cultura