L’AVPC de Begur reforça els seus recursos en matèria de primers auxilis

22 gen 2020

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil podrà organitzar al municipi cursos de suport vital i de ressucitació cardiopulmonar amb l’aval del Consell Català de Ressucitació.

Des d’aquest any 2020 l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Begur col·laborarà amb el Consell Català de Ressuscitació (CCR) per tal de promoure, implantar i coordinar al municipi activitats formatives i de bones pràctiques en el suport vital i la ressuscitació cardiopulmonar (RCP) al municipi.

La col·laboració s’ha formalitzat a través d’un conveni signat el passat 14 de gener entre ambdues organitzacions a la seu del CCR a Barcelona, l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. La firma va anar a càrrec del president del Consell Català de Ressuscitació, Manel Cerdà; i el vicepresident i cap de secció sanitària de Protecció Civil de Begur, Ramon Rovira, que també actua com a instructor de suport vital bàsic i ús del desfibril·lador avalat pel CCR.

Aquest acord permetrà l’AVPC de Begur, entre d’altres, organitzar cursos de suport vital amb l’aval del CCR, l’entitat que regula la formació i difusió del suport vital a Catalunya i que forma part del Consejo Español de RCP i de l’European Resuscitation Council. Així, els alumnes que realitzin aquestes formacions obtindran la titulació oficial d’aquest estament.

Una associació sempre al servei dels veïns i veïnes

L’AVPC de Begur es va crear l’any 2016 i compta amb un total de 18 integrants. Des dels seus inicis l’associació ha promogut, entre d’altres, la formació en suport vital i anualment impulsa diversos esdeveniments sobre aquesta matèria.

És el cas, per exemple, del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca que té lloc cada 16 d’octubre des de fa dues edicions. Coincidint amb aquesta diada l’AVPC de Begur organitza a la Plaça Lluís Esteva i Cruañas exhibicions de vehicles d’emergències i tallers de reanimació cardiopulmonar amb ninots de simulació dirigits als alumnes de les escoles, amb el suport de Transport Sanitari de Catalunya, Creu Roja Palafrugell i la Policia Local de Begur.

Begur, vila cardioprotegida

El municipi compta actualment amb una xarxa de 15 desfibril·ladors distribuïts pel nucli de Begur, espais esportius, Esclanyà i les diferents platges:

. Consultori Mèdic Municipal: un DEA a la plaça Pella i Forgas (accés públic)

. Farmàcia Es Mirador: un DEA a la plaça Forgas, 11 (accés públic)

. Espai Polivalent Esclanyà: un DEA al carrer Font Martina, 1 (accés públic)

. Club Nàutic Aiguablava: un DEA al port de Fornells (disponible únicament durant el període estiuenc)

. Camp de Futbol: un DEA a la carretera de Begur a Regencós (ús condicionat a l’horari d’obertura de l’espai)

. Pavelló Municipal d’Esports: un DEA al carrer Pavelló, s/n (ús condicionat a l’horari d’obertura de l’espai)

. Club Nàutic Sa Tuna: un DEA a la platja de Sa Tuna (disponible únicament durant el període estiuenc)

. Vehicles de l’AVPC de Begur: dos DEA

. Vehicles de la Policia Local: dos DEA

. Creu Roja: quatre DEA habilitats com a servei de socorrisme a les platges del Racó, Sa Riera i Aiguablava i a l’ambulància

El desfibril·lador extern automàtic (DEA) permet analitzar el ritme cardíac, identificar les arrítmies mortals que requereixen de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb nivells alts de seguretat. Un cop connectat, el desfibril·lador proporciona instruccions sonores a qui el fa servir. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descàrrega si no és necessària.

Les aturades cardíaques constitueixen un important problema de salut pública i poden afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Davant d’aquestes situacions, l’inici precoç de la reanimació cardiopulmonar i la ràpida desfibril·lació en un màxim de 10 minuts milloren l’índex de supervivència en més d’un 70%, i d’aquí la importància de disposar de desfibril·ladors accessibles a tothom.


Categories: Protecció Civil