Les escoles Doctor Arruga i Olivar Vell s’impliquen de valent en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

28 nov 2019

En el marc d’aquesta iniciativa mediambiental i solidària, fins al 13 de desembre també es manté activa la campanya de recollida de joguines reutilitzades. Totes les persones interessades a col·laborar poden aportar jocs no bèl·lics als punts de recollida habilitats a la Llar d’Infants Ses Falugues, l’Escola Doctor Arruga, el Local Polivalent d’Esclanyà, l’Oficina de Turisme i l’Ajuntament.

 L’Ajuntament de Begur fa una aposta ferma per la preservació del medi ambient i l’impuls d’accions de sensibilització i pedagogia sobre la prevenció de residus. En aquest sentit, el municipi es va adherir un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus -del 16 al 24 de novembre-, un projecte nascut fa quatre anys i que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea.

En el marc d’aquest programa, el consistori ha organitzat conjuntament amb els centres educatius de Begur i Esclanyà diverses propostes dirigides a tots els seus alumnes. Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, posa en valor la implicació de la comunitat educativa en aquesta iniciativa i explica que “accions de sensibilització com aquesta entre els nostres infants són claus per fomentar la necessària cultura del reciclatge i de respecte al nostre entorn”.

Activitats a l’Escola Olivar Vell d’Esclanyà

La primera activitat al centre va tenir lloc el dia 20 de novembre, amb un taller de bosses reutilitzades amb tints naturals. I ja l’endemà es va realitzar la primera acció de neteja del projecte “El millor residu és el que no generem!”. En el cas dels alumnes de parvulari i de cicle inicial la neteja es va dur a terme a l’entorn més proper del centre, al bosc que hi ha a la part de sobre; mentre que amb els joves de cicle mitjà i de cicle superior, l’acció es va traslladar a la pista i al camí que hi dona accés. En total, es van recuperar prop de 21 quilos de diferents residus (envasos, runa, fustes, totxos, vidre, resta i paper).

“El millor residu és el que no generem!” és una iniciativa pionera que consta de tres accions de neteja que es realitzaran al llarg d’aquest curs, una per cada trimestre, i que implicaran a tots els grups d’edat. Un cop realitzades les neteges, es treballarà amb els alumnes la sensibilització sobre els residus; és a dir, com generar menys residus i conèixer l’impacte d’aquests sobre l’ecosistema. A més, també es faran càlculs i gràfics dels residus trobats, es treballarà la part artística del projecte amb els residus, i es finalitzarà amb una exposició de l’estudi realitzat per tots els alumnes de l’Escola l’Olivar Vell a l’Espai Mas d’en Pinc.

I el 22 de novembre es va realitzar una xerrada amb la Fundació Humana sobre “La segona vida de la roba i la sostenibilitat global” dirigida als alumnes de cicle mitjà i cicle superior per tal d’aprofundir en el procés de reutilització i reciclatge de la roba o les accions que la Fundació Humana duu a terme amb els diners obtinguts de la venta de roba.

Activitats a ambdós centres

 Mentrestant, el 22 de novembre també es va celebrar a l’Escola Doctor Arruga de Begur i a l’Escola Olivar Vell d’Esclanyà l’activitat “Arbre de la Vida”, on els alumnes d’ambdós centres van plasmar en un arbre diferents idees per a millorar la reducció dels residus. L’objectiu d’aquesta iniciativa era conscienciar els participants sobre la producció de residus i potenciar mesures en prevenció de residus. A més, entre tots els participants d’aquesta activitat arreu d’Europa es crearà un gran “Bosc de la Vida”.

Suma’t a la nova campanya de recollida de joguines

Finalment, encara en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, fins al 13 de desembre totes aquelles persones que ho desitgin poden portar joguines i jocs no bèl·lics que estiguin en bon estat (jocs de taula, contes, peluixos, puzles, jocs desmuntables, pilotes, nines…) per tal que siguin repartits entre les famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social a fi de garantir que tots els nens i nenes del municipi tinguin regals per Nadal.

La recollida d’aquestes joguines reutilitzades es duu a terme en qualsevol dels punts habilitats a la Llar d’Infants Ses Falugues, l’Escola Doctor Arruga, el Local Polivalent d’Esclanyà, l’Oficina de Turisme i l’Ajuntament de Begur.

 


Categories: Medi Ambient