L’Escola Doctor Arruga, un centre amb consciència mediambiental

23 gen 2020

El centre consolida el seu model en la recollida de residus introduint nous contenidors per a la recollida de la fracció orgànica.

L’Ajuntament entregarà a l’Escola Doctor Arruga de Begur nous contenidors de fracció orgànica que s’instal·laran al centre educatiu. Amb aquesta incorporació l’escola reforçarà i consolidarà el seu actual model de recollida de residus, una aposta conjunta de la comunitat educativa del centre i l’Ajuntament de Begur per sensibilitzar els infants sobre la importància de la cura del medi ambient i de la correcta gestió dels residus que es generen a la llar i a l’escola.

Així, a partir d’ara les aules comptaran amb kits de recollida selectiva de les fraccions d’orgànica, envasos i paper; el pati incorporarà kits de recollida de rebuig, envasos i orgànica; i la cuina mantindrà la recollida del vidre i de la resta de fraccions.

Per tal de complementar la instal·lació d’aquests nous contenidors, el dilluns 27 de gener es realitzarà a la mateixa escola una jornada informativa on s’explicaran els detalls del model i es farà pedagogia de la recollida selectiva. Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, posa en valor la iniciativa i avança que “es tracta d’un canvi ambiciós que busca anar un pas més enllà i que ens permetrà consolidar a les nostres escoles i entre els nostres infants una cultura del reciclatge tan necessària com prioritària per preservar el nostre medi ambient”.

Begur se suma al Dia Mundial de l’Educació Ambiental

L’arribada dels contenidors de fracció orgànica coincideix amb la celebració aquest diumenge 26 de gener del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, una jornada d’abast global que té com a propòsit conscienciar la ciutadania perquè tingui cura del medi ambient a través de la realització d’accions i activitats concretes. Enguany, l’Ajuntament de Begur vol sumar-se a aquesta diada tot agraint les diferents accions formatives i els petits gestos individuals i col·lectius que es duen a terme al municipi al llarg de l’any en matèria de protecció del medi ambient, especialment aquells que es despleguen entre els més joves. I és que l’educació ambiental constitueix una de les línies de treball prioritàries de l’Àrea de Medi Ambient.

Què és l’educació ambiental?

L’educació ambiental és l’educació orientada a ensenyar com els ambients naturals funcionen i en particular com els éssers humans poden gestionar els ecosistemes per a viure de manera sostenible. Es considera que la primera recomanació oficial de nivell internacional que postula la necessitat d’utilitzar l’eina educativa com a resposta a la problemàtica ambiental és la Declaració sobre el Medi Humà, document final de la Conferència de Nacions Unides sobre el Medi Humà, celebrada a la ciutat sueca d’Estocolm del 5 al 16 de juny de 1972.

No obstant, El Dia Mundial de l’Educació Ambiental té el seu origen en el Seminari Internacional d’Educació Ambiental celebrat a Belgrad el 26 de gener de 1975, que va establir els principis de l’educació ambiental. Com a resultat d’aquesta trobada es va publicar la Carta de Belgrad, que recull, entre d’altres coses, la necessitat de millorar les relacions ecològiques i presenta la millora del medi mitjançant l’educació com un objectiu prioritari, uns principis que van quedar consolidats l’any 92 per la Conferència de Rio i pels moviments de solidaritat internacional. A Catalunya, hi ha un gran consens en situar l’inici de l’educació ambiental el 1975, amb la publicació del que seria el primer itinerari de natura, al bosc de Santiga (Santa Perpètua de Mogoda).


Categories: Medi Ambient