L’escriptora Teresa Juvé presenta la seva darrera novel·la a Begur
18 feb 2019
L’escriptora degana de les lletres catalanes i pedagoga Teresa Juvé, vídua del polític i pedagog Josep Pallach i veïna d’Esclanyà, va presidir dissabte l’acte de presentació de la seva darrera creació, la novel·la L’arbre trencat, que es va fer a la biblioteca municipal Salvador Raurich de Begur. L’arbre trencat, publicat per Meteora, és una continuació del llibre La trampa, que ja li va publicar la mateixa editorial el 2014. El llibre, que pertany al gènere de novel·la negra, tracta de l’última investigació criminal de Jaume Plagumà, el portantmans del rei, a la Catalunya de finals del segle XVI. L’acte va comptar amb la presència de Josep Maria Soler, president de la Fundació Pallach; Jordi Fernando, representant de l’editorial Meteora; Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes, Mònica Martínez, regidora de Cultura, i Joan Loureiro, alcalde.
“La Teresa és una gran escriptora, una gran narradora, una gran novel·lista”, va afirmar Fernando, ja que “té la gran capacitat de crear un univers propi”. Per la seva banda, l’alcalde va manifestar el seu “orgull” de tenir-la com a veïna, més quan “és la meva ídol”. A més, va dir que sempre tindrà l’Ajuntament al costat per continuar publicant les seves creacions, amb la col·laboració de Meteora. Juvé va tenir paraules d’agraïment dels presents per fer possible la publicació del llibre. A més, l’escriptora va recordar que ella va aprendre el castellà, a través de la seva mare, als 5 anys, i després, amb el seu pare, va aprendre el català: “I en honor al meu pare, com també al meu home, vaig decidir escriure en català”. Al final de l’acte, l’alcalde i la regidora van entregar a Juvé un ram de flores en commemorar-se recentment el seu aniversari.
Teresa Juvé Acero (Madrid, 7 de febrer de 1921), de pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on va viure la Guerra Civil. Acabat el conflicte, va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa, i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà, i es van establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada, i va ser professora de Filosofia i Lletres.
El 1969 va crear una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses, I un any més tard, el 1970, el matrimoni va decidir tornar definitivament a Catalunya. A més d’implicar-se plenament en la lluita política, tots dos van ser professors de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Pallach, de Pedagogia i Teresa Juvé, de Literatura Occitana. A la mort del seu marit, el 1977, la Teresa es va establir definitivament a Esclanyà.
Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats (L’aiguamort a la ciutat: Memòria d’exili, 2005) i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb Jaume Plagumà, portantveus del rei, com a protagonista. Alguns dels títols de la sèrie del personatge Jaume Plagumà són: Un crim a l’armada invencible (1997), La Commedia dell’arte sota sospita (2000), Els assassins eren més d’un (2002), Juguesca mortal (2002) i La trampa (Editorial Meteora, 2014).