L’exposició “Els jardins indians”, tret de sortida de la XVI Fira d’Indians de Begur

22 ago 2019

A partir d’avui ja es pot veure a Begur la mostra “Els jardins indians”, que dóna el tret de sortida del programa d’actes de la XVI Fira d’Indians del municipi,  a les sales d’exposicions de les Escoles Velles. La mostra, que se centra en la temàtica  d’aquest any de la Fira, està integrada per 10 plafons que expliquen, amb més de 60 imatges, des dels jardins de Cuba als de Begur, amb les plantes dels jardins cubans i indians. D’entre els plafons, destaquen els dedicats als elements arquitectònics vegetals que encara es poden veure a moltes cases indianes del municipi, com pot ser el propi Ajuntament. L’exposició, que es podrà visitar fins al 8 de setembre, està organitzada per l’àrea de Cultura i l’Arxiu Municipal de Begur, amb el suport de la Diputació de Girona. La novetat més important d’aquest any de la Fira, que tindrà lloc del 6 al 8 de setembre, serà la reproducció de jardins indians naturals als patis de l’Ajuntament i de la Biblioteca.

El primer plafó està dedicat als jardins a Cuba i, seguidament, n’hi ha dos més dedicats als jardins indians a Catalunya, on apareixen la Torre Maria de la Bisbal i Villa Luz de Corçà, entre d’altres. Entre ambdós jardins, es fa un repàs de les plantes dels jardins cubans i indians, com poden ser la palmera reial, els lliris de Sant Joan o la palmera datilera. Seguidament, hi ha tres plafons dedicats als jardins arquitectònics a Begur, on es destaquen els elements vegetals que apareixen en les construccions, ja sigui en pintura mural, ferro, fusta, escultura aplicada, ceràmica, paviment hidràulic o esgrafiat. Finalment, els dos darrers plafons estan dedicats a la vida al jardí, amb imatges de gent als jardins de les cases indianes. La realització i coordinació ha anat a càrrec de Jardins i Jardiners, art, ciència i ofici als Països Catalans, ICEA i IEC; i el disseny és obra de Publitesa Comunicació.

Per complementar l’exposició, durant la Fira s’han programat una sèrie de conferències relacionades amb els jardins indians. Les conferències, que es faran a la sala de plens de l’Ajuntament, són “Els jardins indians”, a càrrec de l’equip multidisciplinar de Jardins i Jardiners de l’IEC (Montse Rivero, Maria Mercè Compte i Camila Gonzàlez), i “Les plantes dels indians”, a càrrec de Jordi Cartañà, biòleg, doctor en Geografia Humana i membre de la ICEA. A més, enguany, dins el tema, es reproduiran dos jardins indians naturals. Un es farà al pati del propi Ajuntament. L’altre, al pati de la Biblioteca, des d’on s’accedeix a la mostra.

Altres novetats d’aquesta edició són les visites guiades pel patrimoni indià de Begur amb entrada en una casa indiana i l’estrena de l’havanera del Mil·lenari del Castell de Begur amb el grup de teatre local Mutis. La Fira d’Indians es complementa amb la decoració de carrers, conferències, exposicions, tallers, reproduccions teatrals i molta música. “L’Ajuntament sempre mira de celebrar la Fira a l’entorn d’una temàtica que englobi tots els actes i activitats que l’integren i, al mateix temps, incorporant noves activitats per fer-la única i especial”, ha recordat Eugeni Pibernat, primer tinent d’alcalde i responsable de Promoció Econòmica i Turisme, que és l’àrea que organitza la Fira, el principal esdeveniment del municipi amb la implicació transversal d’altres àrees municipals i del mateix poble.