Melcior, Gaspar i Baltasar protagonitzen la Nit de Reis més “marinera”

07 gen 2020

Begur, que s’ha sumat enguany a la campanya #BaltasarDeVeritat, va rebre la visita de Ses Majestats enmig d’una gran expectació entre els més petits.

Desenes d’infants i famílies es van donar cita el 5 de gener pels carrers del centre de Begur per donar la benvinguda a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient en la tradicional Cavalcada de Reis. Melcior, Gaspar i Baltasar van tornar a fer, un any més, les delícies de tots els assistents durant la Nit de Reis recorrent la vila damunt de carrosses d’estètica marinera i acompanyats pels patges reials.

Els fanalets confeccionats durant els dies previs en els diferents tallers organitzats a Begur i a Esclanyà van servir novament de guia a tota la comitiva reial fins a la plaça de l’Església, on l’alcaldessa Maite Selva va donar la benvinguda als Reis Mags i on Ses Majestats van adreçar unes paraules a tots els assistents.

Enguany, el portaveu reial va ser Melcior que adreçant-se a veïns i veïnes va explicar que us volem felicitar per la bellesa de la vostra vila. Cuideu el vostre entorn i sentiu-vos orgullosos del vostre poble, perquè teniu molta sort de pertànyer-hi!”.

Per la seva part, Maite Selva va adreçar-se a Melcior, Gaspar i Baltasar en el seu discurs assegurant que “com ja sabeu, som un poble generós, amable, acollidor i hospitalari. Una vila que us rep cada any amb els braços ben oberts”.

Posteriorment, la festivitat ja es va traslladar a la plaça Esteva i Cruañas on s’hi va instal·lar un original campament reial que enguany emulava un port marítim. Allà els més menuts van poder gaudir d’una representació teatral de la mà de Teatre Mutis, entregar les seves cartes a Ses Majestats i compartir una estona amb els Reis Mags d’Orient.

En aquest sentit, el consistori agraeix a Teatre Mutis, a Xiks Begur, a la batucada ‘Els Bakanards’ i a l’Esplai Autèntic la seva col·laboració directa en la festivitat, i posa en valor la implicació de tota la ciutadania, un any més, per a fer possible l’èxit d’aquest esdeveniment i de totes les iniciatives nadalenques que s’han dut a terme enguany tant a Begur com a Esclanyà.

Begur s’adhereix a la campanya #BaltasarDeVeritat

L’Ajuntament de Begur es va sumar enguany a la iniciativa #BaltasarDeVeritat, impulsada arreu de Catalunya per l’entitat “Casa Nostra, Casa Vostra” i que tenia com a objectiu aconseguir que a les cavalcades de tot el país hi participessin persones de pell negre per fer de rei Baltasar.

Tradicionalment, a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol, les persones que ajuden a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient, i en concret, les que representen el rei Baltasar, han estat persones blanques amb la cara pintada de negre, persones embetumades; tal com indica l’entitat “Casa Nostra, Casa Vostra”, aquesta és una pràctica d’origen colonialista i racista que internacionalment es coneix amb el nom de blackface. Per tot plegat, “Casa nostra, Casa Vostra”, juntament amb altres entitats, va fer una crida als organitzadors de les cavalcades d’arreu de Catalunya perquè deixessin de pintar de negre reis i patges, i perquè siguessin les persones negres les qui representin aquests papers.


Categories: Festes