“Menys plàstic, més vida”, la nova campanya de l’Ajuntament per a reduir el plàstic d’un sol ús i altres envasos

30 jun 2023

La campanya inclou diferents accions de sensibilització entre la població i el teixit comercial; entre elles, el repartiment de bosses reutilitzables per a la compra.

Des del dilluns 3 de juliol l’Ajuntament de Begur -a través de les àrees de Medi Ambient i de Promoció Econòmica- endegarà al municipi la campanya “Menys plàstic, més vida”, una iniciativa que té com a objectiu reduir el plàstic d’un sol ús i altres envasos i que està adreçada als establiments locals d’alimentació, al mercat i a la ciutadania.

La campanya comença aquest mes de juliol coincidint amb la commemoració del Dia internacional lliure de bosses de plàstic; i englobarà diferents accions de sensibilització:

. 3 de juliol: enviament d’un correu electrònic amb informació de la campanya als comerços i establiments locals d’alimentació.

. 3 de juliol: visita de les àrees de Medi Ambient i Promoció Econòmica als establiments locals d’alimentació per a entregar el material comunicatiu de la campanya.

. 3 de juliol: habilitació davant de l’Ajuntament de Begur d’un punt de repartiment de bosses reutilitzables i de material informatiu de la campanya adreçat a tota la població. La iniciativa compta amb la col·laboració dels infants de l’Esplai Autèntic de Begur.

. 5 de juliol: repartiment de les bosses reutilitzables al mercat.

En aquest sentit, per tal de reduir el plàstic d’un sol ús i altres envasos i afavorir la reutilització en la compra, des de l’Ajuntament es recomana a la població:

. Utilitzar la bossa reutilitzable o cabàs per a la compra de fruita i verdura.

. Utilitzar la carmanyola per a la compra de carn i peix.

I s’informa que es pot utilitzar l’envàs reutilitzable si aquest:

. És d’un material apte per a ús alimentari, d’ús exclusiu per aliments i porta tapa.

. Està net, esbandit i eixut. Cada consumidor és responsable de mantenir la seguretat alimentària de la seva compra.

En aquest sentit, l’establiment es reserva el dret de no acceptar aquells envasos que consideri inadequats i no serà responsable de les contaminacions que es puguin produir per l’ús dels envasos que portin les persones consumidores i que siguin fruit d’una mala manipulació per part d’aquestes.

Dia internacional lliure de bosses de plàstic

Des del 3 de juliol de 2021 és aplicable l’article 5 de la Directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, relativa a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient. Aquesta directiva estableix que els estats membres han de prohibir la introducció al mercat dels productes de plàstic d’un sol ús i dels productes fabricats amb plàstic oxodegradable com: bastonets de cotó, plats, coberts (forquilles, genivells, culleres, escuradents), palletes, gots per a begudes fets de poliestirè expandit, entre d’altres.

Per a més informació podeu consultar aquest enllaç.