Neixen 81 tortugues careta en un niu a la platja de Sa Riera de Begur
17 ago 2023
L’Ajuntament dona les gràcies al voluntariat i al personal del BETA i del CRAM per vetllar per la seguretat i benestar de les cries d’aquesta espècie autòctona protegida.
Entre la matinada del dimarts 8 d’agost i la matinada del diumenge 13 d’agost, van descloure la majoria d’ous d’un niu de tortuga careta, una espècie autòctona i protegida, que els va pondre el passat 18 de juny a la platja de Sa Riera. En total han nascut 81 cries, i els experts calculen que el niu ha tingut una efectivitat del 90%, fet que es pot considerar molt exitós.
El niu estava degudament controlat per l’operativa de seguiment de cria de la tortuga careta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Hi prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), el Cos d’Agents Rurals i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i hi col·laboren el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i l’Ajuntament de Begur.
El consistori vol donar les gràcies a tot aquest equip de persones qui s’encarregaven de vetllar per la seguretat del niu, vigilar el naixement de les tortugues, donar informació del niu i les tortugues als curiosos que s’hi acostaven, analitzar l’estat de salut de les tortugues, transportar-les de les incubadores al niu i viceversa, i alliberar-les al seu hàbitat natural.
Les tortugues van anar naixent de forma molt comptada i pausada al llarg de la setmana. Cada vespre i matinada n’anaven naixent entre 4 i 10, fins a arribar a la xifra de 68 tortugues que van sortir per elles mateixes del niu. Aquestes s’anaven alliberant al mar després de passar una avaluació del BETA i el CRAM, que mirava que tinguessin un bon estat de salut i un grau de maduresa òptims. Les cries que no complien aquests criteris es van portar a les instal·lacions del CRAM, per seguir un procés d’incubació.
Finalment, el diumenge 13 d’agost es va fer l’exhumació del niu de Sa Riera, a càrrec del BETA, el CRAM i personal municipal. Les professionals biòlogues i oceanògrafes van considerar que ja havien passat molts dies des del naixement de la primera tortuga, i la dinàmica de naixements sol ser més de pressa. El que es va trobar al niu van ser un total de 13 tortugues amb vida (5 de les quals no es van poder alliberar pel seu estat d’immaduresa i van ser traslladades a les incubadores del CRAM). També es van trobar 6 ous que no van tirar endavant i una tortuga morta.
Les tortugues que no han estat alliberades i els ous es troben repartits entre el CRAM i el CRARC. Al CRAM n’hi ha una quantitat total de 30 cries, les quals passaran pel procés anomenat “head starting”, que es tracta d’alimentar-les i fer-les créixer en captivitat per tal de poder posar-les un xip identificador. Aquestes s’alliberaran a la platja de Sa Riera d’aquí a un any, quan ja siguin més fortes, per tal de garantir un nombre més alt de supervivents. Pel que fa al CRARC, n’hi ha 10 a les seves incubadores.