Oberta la convocatòria per a l’adjudicació dels horts comunitaris Es Sot de Begur

25 abr 2019

L’Ajuntament de Begur, a través de la junta de govern, ha aprovat la convocatòria per a l’adjudicació de les 14 llicències d’ús privatiu de domini públic dels horts ecològics comunitaris Es Sot del municipi, que s’estan acabant d’adequar a l’altre costat del vial de Circumval·lació, davant per davant de l’aparcament del Sot d’en Ferrer. El termini per presentar les sol·licituds per optar a les llicències, que s’atorgaran mitjançant un sorteig públic, acaba el 17 de maig. Paral·lelament, l’Ajuntament va oferir ahir dimecres una xerrada informativa sobre la història i execució del projecte, del reglament d’ús intern dels horts i de la formació i col·laboració dels horts amb Càritas, que va aplegar una quinzena de persones. L’acte, que va presidir l’alcalde, Joan Loureiro, va comptar amb responsables de Medi Ambient i de Càritas.

Per optar als horts, els sol·licitants han de ser majors d’edat, estar empadronats al municipi i no tenir cap altre hort en propietat o lloguer a la comarca del Baix Empordà. A més, només es podrà presentar una sol·licitud per unitat familiar. D’altra banda, també hi podran accedir associacions o entitats. En aquest cas, les sol·licituds s’hauran de presentar al registre municipal d’entitats i associacions. A més s’ha d’acreditar amb els estatuts que té finalitats de caire terapèutic o pedagògic, relacionades amb la salut i els serveis socials o relacionades amb l’alimentació, o amb el desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient. La llicència municipal serà per un període anual, amb un màxim de 4 anys.

Respecte als horts, només es podran conrear hortalisses, verdures i flors, sempre que no estiguin prohibides, i sempre sota els criteris de l’agricultura ecològica. És a dir, no es podrà utilitzar productes fitosanitaris, adobs de tipus químic. Però tampoc podran superar en un 50% de la superfície de la parcel·la amb un mateix conreu, la realització de cap classe d’obra, aportar-hi materials que alterin l’estètica (bidons, cadires, ampolles, sacs…) o la tinença o cria de qualsevol mena d’animal o bestiar. Els hortolans podran disposar d’un magatzem per guardar-hi els estris i les eines necessàries.

Al mateix temps, es potenciarà la gestió adequada de les deixalles i la de l’ús de l’aigua. En aquest sentit, s’impulsaran diverses jornades formatives i tècniques, a través del tècnic de Càritas Mallku Negre. Es vol que els hortolans participin de les jornades de treball comunitari, com també que mantinguin l’hort cultivat durant tot l’any. Al mateix temps, s’haurà de facilitar l’entrada als horts a grups d’escolars que, sota la direcció de monitors, vulguin conèixer els treballs agrícoles.Més informació: