Per què és tan necessària l’execució de les franges de protecció contra incendis a Begur?

19 gen 2021

Aquests treballs tenen com a objectiu garantir la seguretat dels veïns i veïnes, el patrimoni i les infraestructures properes a les zones boscoses de Begur i Esclanyà en cas d’incendi. A més, és una actuació que l’Ajuntament està obligat a complir per llei i que també ha estat requerida pels Serveis Territorials d’Interior a Girona.

El passat mes de novembre es va donar el tret de sortida a l’execució de les franges de protecció contra incendis i la neteja de les zones verdes interiors del municipi de Begur, un projecte promogut i finançat per l’Ajuntament i que representa un dels plans més estratègics del mandat en termes de preservació i potenciació de l’entorn natural del municipi.

Per què l’Ajuntament duu a terme aquest projecte?

L’execució de les franges de protecció contra incendis a Begur i a Esclanyà per part de l’Ajuntament respon a cinc principals motivacions:

. Garantir de forma urgent i prioritària la seguretat dels veïns i veïnes, el patrimoni i les infraestructures del municipi en cas d’incendi.

. Disminuir el risc d’incendi i la seva propagació a Begur i Esclanyà, que per les seves característiques orogràfiques i la seva dispersió geogràfica són zones amb un elevat risc d’incendi.

. El risc d’incendi és una de les principals preocupacions que diferents veïns i veïnes del municipi han traslladat a l’equip de govern al llarg des darrers anys.

. Complir la Llei 5/2003, de 22 d’abril, que es desplega en el decret 12,3/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

. Executar una actuació que també ha estat requerida per Serveis Territorials d’Interior a Girona.

Per què són tan importants les franges de protecció contra incendis?

L’execució de les franges de protecció contra incendis és un tema bàsic i necessari de seguretat arreu del país i del nostre territori i d’obligat compliment per part de les administracions. Els objectius d’aquesta actuació que es duu a terme a les franges que voregen nuclis residencials i cases aïllades són:

. Disminuir el risc de propagació d’un incendi quan aquest comença a l’interior del nucli urbà o de les urbanitzacions i es dirigeix cap al bosc.

. Disminuir el risc de propagació d’un incendi quan aquest comença al bosc i es dirigeix cap al nucli urbà o a les urbanitzacions.

. Facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre de la zona edificada.

. Facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució de la franja i el seu posterior manteniment.

Hi ha algun precedent recent d’incendis forestals que afectin a nuclis de població?

Sí, l’estiu del 2019, per exemple, els focs de la Ribera d’Ebre van cremar més de 5.000 hectàrees (4.071 de massa forestal, 953 d’agrícoles i 22 d’urbanes). En aquest incendi es van haver de confinar preventivament nuclis de població per a garantir la seguretat de les persones.

On s’estan executant aquests treballs?

Les obres es duen a terme a les fronteres entre les zones amb bosc consolidat i les zones on hi ha habitatges o parcel·les per a ser construïdes. A més, s’actuarà sobre diferents franges que ja havien estat executades en un passat, i abans de l’inici dels treballs es va sol·licitar la pertinent autorització als diferents propietaris afectats per les franges.

El projecte contempla diverses actuacions sobre la vegetació que cal executar a les franges de protecció contra incendis, així com a les parcel·les i zones verdes interiors; entre elles, limitar la vegetació i reduir la densitat d’arbrat i l’estassada del sotabosc.

Les zones on s’executaran les franges de protecció contra incendis són:

. Son Ric

. Vessana

. Cantallops

. Residencial Begur

. Son Moles

. Catalonia

. Els voltants del nucli de Begur i La Borna

L’Ajuntament destina una elevada inversió municipal per a poder executar el projecte

L’execució de les franges de protecció contra incendis és una de les inversions més destacades dels darrers anys en matèria de seguretat ciutadana i de protecció de l’entorn natural, amb una dotació pressupostària de 800.000€:

. 2019: 300.000€

. 2020: 300.000€

. 2021: 200.000€

L’actuació, a més, compta amb el suport del Consell Comarcal del Baix Empordà -encarregat de la tramitació del projecte- i amb una subvenció de la Diputació de Girona.

On puc consultar més informació sobre les franges de protecció contra incendis?

A través del següent enllaç podreu visualitzar un reportatge elaborat pel Consell Comarcal del Baix Empordà on s’explica la importància d’aquestes infraestructures en nuclis de població com els de Begur i Esclanyà per tal de garantir la seguretat de la població en cas d’incendi.

 

 

 

 


Categories: Medi Ambient