Recomanacions davant la Covid-19 en la festivitat de Tots Sants

31 oct 2020

L’Ajuntament fa una crida a extremar les precaucions i a complir totes les mesures de seguretat establertes per la Generalitat de Catalunya durant la castanyada i les visites als cementiris. Excepcionalment, els dies 31 d’octubre i 1 de novembre està permesa la visita a cementiris dins la mateixa comarca.

Begur i Esclanyà ja es preparen per a la celebració de Tots Sants, previst pels dies 31 d’octubre i 1 de novembre. Enguany la festivitat estarà condicionada per la pandèmia de la Covid-19, fet que ha obligat a la Generalitat de Catalunya a establir un protocol i unes mesures de seguretat d’obligat compliment per a tota la població per tal d’evitar el contagi i la propagació del coronavirus durant la castanyada i les tradicionals visites als cementiris.

 

Si celebreu la castanyada, seguiu les següents pautes:

• No es poden fer festes ni revetlles amb ball ni botellades (“botellón”) a la via pública.

• Es recomana celebrar aquesta festa en família, en grups reduïts (màxim 6 persones, tret que tots siguin convivents). Cal mantenir les distàncies, evitar el contacte físic i fer servir la mascareta, sobretot si es tracta d’espais reduïts i de trobades amb persones amb les quals no s’ha tingut contacte habitual en els últims 14 dies. Es recomana mantenir la ventilació dels espais de reunió.

• Cal complir sempre amb la distància interpersonal d’1,5 m. També s’ha de complir entre taules en activitats de restauració. Les taules han de ser per a 6 persones com a màxim, tret que totes siguin convivents.

• Per a l’elaboració de panellets, cal fer-los respectant els grups de convivència estable definits en els plans sectorials. Abans de començar la preparació i durant l’elaboració cal rentar-se correctament les mans amb aigua i sabó tantes vegades com sigui necessari i dur mascareta. No es recomana utilitzar gels hidroalcohòlics durant l’elaboració, atès que poden transferir olors i gustos estranys al producte. No s’han de compartir productes ni estris si els grups no són convivents. Un cop els panellets estiguin cuits, es recomana cobrir-los o embolicar-los per evitar qualsevol contaminació externa i evitar tocar-los amb les mans. Cal seguir les mesures d’higiene i preparació d’aliments de Canal Salut que trobareu a la pàgina Higiene, conservació i preparació d’aliments.

• No es pot fer l’activitat de “truc o tracte” per la qual els nens i nenes van disfressats casa per casa per demanar llaminadures.

• No es poden fer els passatges del terror esporàdics si no és només amb els grups de convivència estable o en grups de 6 persones com a màxim (comptant actors i participants).

• Com a alternativa es proposa organitzar concursos virtuals de panellets, de decoració de carbasses, de disfresses, preparar ensurts telemàtics o preparar una nit de cinema en família a casa, etc.

• Cal recordar que una màscara d’una disfressa no substitueix una mascareta de protecció.

 

I si aneu al cementiri, seguiu les següents pautes:

• Respectar les indicacions sobre l’aforament en els cementiris de forma que l’ocupació respecti sempre el màxim d’una persona per cada 2,5m2

• Seguir les indicacions d’entrades i sortides, així com els recorreguts indicats, mantenint sempre la distància interpersonal de 1,5m.

• És obligatori l’ús de mascareta en tot moment excepte per a persones que n’estiguin exemptes per motius de salut. Els infants menors de 6 anys també n’estan exempts. Cal evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans.

• Les persones podran acostar-se a dipositar flors en els nínxols mantenint les mesures d’higiene i respectant sempre la distància interpersonal entre no convivents. Per fer-ho, es recomana l’ús de desinfectant hidroalcohòlic abans i després de l’ofrena.

• Les persones hauran d’entrar d’una en una als lavabos, excepte aquelles persones que requereixin assistència, que podran fer-ho amb un acompanyant.

• No es pot menjar ni beure als cementiris.

• Es recomana limitar el temps d’estada al cementiri i també limitar l’ús de bancs i seients que hi pugui haver.

• En el cas d’utilitzar les escales mòbils per accedir als nínxols, les persones que les facin servir s’hauran de posar gel hidroalcohòlic abans i després d’utilitzar-les.

• Excepcionalment, els dies 31 d’octubre i 1 de novembre està permesa la visita a cementiris dins la mateixa comarca.

 

Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.


Categories: Sanitat