Reunió informativa del servei porta a porta de Begur, demà a l’Ajuntament

23 jul 2018

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ha convocat per demà dimarts, a les 16 hores, una reunió informativa pública per tractar el servei de recollida selectiva de residus porta a porta de Begur, que des del passat 1 de juliol s’aplica a tot el terme municipal. A part de parlar del model porta a porta a Begur i de les àrees d’emergència, es donarà compte de les accions incíviques, dels grans productors de residus, a més del model porta a porta a Catalunya i l’Agència Catalana de Residus i de la legislació Precat20. “Volem resoldre dubtes sobre el model i acollir suggeriments”, es recorda des de Medi Ambient. Al mateix temps, s’informarà  de les trobades amb administradors, agències de lloguer i habitatges d’ús turístic.

El servei porta a porta es va implementar el mes de febrer de l’any passat. I al llarg d’aquest any, s’ha anat ampliant en quatre fases fins arribar a cobrir tot el municipi. Les darreres zones en ser incorporades han estat Sa Riera, Sa Tuna i Aiguafreda. Amb l’adhesió al model porta a porta a tot el terme, l’Ajuntament, paral·lelament, ha endegat una campanya informativa dels beneficis del model de recollida selectiva a les cases. La campanya informativa, sota el lema “Begur es teu poble, recicla”, es concreta en enviar a cada habitatge una carta i un fulletó informatiu amb els diferents idiomes explicant el model i l’adhesió de recollida porta a porta. Paral·lelament, es fan accions de sensibilització en format càpsules informatives i s’han col·locat pancartes i banderoles, entre d’altres accions.

Amb el porta a porta implantant a tot el municipi s’han eliminat el sistema paral·lel, el de les àrees d’aportació. Tot i això, el govern ha decidit crear sis àrees d’emergència, habilitades les 24 hores, per donar cobertura als veïns en dies puntuals davant la impossibilitat de complir amb l’horari de recollida del porta a porta. Les sis àrees es troben a la platja del Racó, a Sa Riera, a Sa Tuna-Aiguafreda, a Sot d’en Ferrer de Begur, a la carretera de Regencós i a la deixalleria municipal.

L’adhesió al model de recollida porta a porta és obligatòria i se subministren tres cubells per fer l’entrega dels residus. Per aconseguir-los cal dirigir-se a l’àrea de Medi Ambient amb una factura de l’aigua o bé escriure un correu electrònic a pap@begur.cat. Hi ha tres models diferents: cubell airejat petit de color marró per facilitar la separació a casa de la matèria orgànica; cubell de 20 litres de color marró i tapa grisa per a la recollida de la matèria orgànica i la fracció resta, i cubell taronja de 40 litres per a la recollida de paper i cartró, envasos i vidre.

Com ja s’està fent, els veïns particulars hauran de treure els cubells entre les 20 i les 22 hores i recollir-los abans de les 10 hores del dia següent d’acord a un horari determinat d’acord a un calendari establert, que marca la recollida de les fraccions. Així, els dilluns hi ha la recollida de les fraccions resta i vidre; dimecres, d’orgànica i envasos; divendres, d’orgànica i paper i cartró, i diumenge, d’orgànica i envasos. Les fraccions es depositen en bosses de plàstic i l’orgànica en bosses compostables, a excepció del paper i cartró que es treu amb bosses o caixa de paper amb el cubell determinat.

Respecte a la recollida de restes vegetals i mobles, cal sol·licitar hora a través de l’àrea de Medi Ambient o de l’app civiwaste. O ho poden portar a la deixalleria, com també electrodomèstics, olis, runes o radiografies. La deixalleria es troba oberta cada dia, de dilluns a dissabte, de 8,30 a 13 hores i, a més, a les tardes de dimecres i divendres, de 14,30 a 18 hores.