S’alliberen set tortugues marines a Sa Riera
24 set 2024
L’esdeveniment, que va tenir lloc el 10 de setembre, forma part del projecte InGeNi-Caretta per preservar l’espècie ‘Caretta’ i fer-ne un seguiment científic.
El dimarts 10 de setembre es va dur a terme un esdeveniment molt especial a la platja de Sa Riera: l’alliberament de set tortugues marines de l’espècie Caretta caretta, nascuda en un niu protegit a la mateixa platja durant l’estiu del 2023. Al llarg de l’estiu, ja s’han reintroduït 16 exemplars més procedents del mateix niu, i amb aquest alliberament es dona per finalitzat el procés de reintroducció d’aquesta primera generació de tortugues.
S’emmarca dins el projecte InGeNi-Caretta, una iniciativa impulsada per diferents universitats i centres de recerca per fer un seguiment detallat de les rutes i els hàbits d’aquesta espècie amenaçada, utilitzant dispositius de seguiment satel·litari. El marcatge amb microxip permetrà identificar les tortugues en cas que ingressin en algun centre de recuperació o, en el futur, si alguna de les femelles torna a la platja d’origen per fer un niu. A més, és una informació vital per comprendre millor les seves necessitats i ajudar a garantir-ne la supervivència, tenint en compte que la tortuga ‘caretta’ és una espècie en perill d’extinció.
L’acte d’alliberament va comptar amb la participació de representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Begur, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Begur, Forestal Catalana, i entitats científiques com el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de València, l’Estació Biològica de Doñana, i la Fundació CRAM. A més, també hi van assistir voluntaris que durant mesos han participat activament en la custòdia del niu, des de la seva descoberta fins a la protecció dels nounats.
Protecció i consciència ciutadana per la cura de les tortugues
L’alliberament de les tortugues és una part del procés de protecció d’aquesta espècie, que inclou la identificació i protecció dels nius durant la temporada de nidificació, que es produeix cada any entre juny i octubre. Aquesta temporada, s’ha registrat un únic niu a Catalunya, situat a la platja de la Savinosa, a Tarragona, i s’han localitzat dues cries de tortuga careta a l’Alt Empordà, probablement procedents de nius no detectats ni a Catalunya ni al sud de França.
Per garantir l’èxit de la nidificació, és essencial la col·laboració ciutadana. Si es detecten rastres o cries de tortuga a les platges, cal seguir unes recomanacions bàsiques per protegir aquests animals tan vulnerables: evitar trepitjar els rastres, no tocar les cries, delimitar la zona per evitar l’accés de persones i, sobretot, trucar al 112 perquè els experts puguin intervenir ràpidament. L’actuació coordinada entre la ciutadania i les autoritats és clau per garantir la protecció d’aquesta espècie.
Fotografies: CRAM.