Les diferents obres estan escrites per autors locals o persones estretament vinculades al nostre municipi.
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur manté el compromís de fomentar la cultura i en aquesta ocasió ho fa promocionant autors de quilòmetre zero. Per això, oferim un seguit de recomanacions de les novetats editorials per aquest Sant Jordi, seleccionades conjuntament amb la Biblioteca Salvador Raurich.
Totes les propostes tenen un denominador comú: no són llibres amb grans tiratges ni grans editorials al darrere, però sí que conserven una gran qualitat. I és per aquest motiu que les destaquem com a selecció de proximitat per a la diada de Sant Jordi d’enguany.
“El degollador de Vallvidrera”, de Teresa Juvé (Meteora)
“El degollador de Vallvidrera”, editat per Meteora, és el darrer treball de Teresa Juvé i la vuitena entrega de la sèrie del Portantveus del Rei. L’obra narra com el nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.
“¡Manuel!”, de Marc Boix (Malas Artes Editorial)
. Marc Boix: exerceix de professor escolar a Begur. Va néixer a Barcelona el dia abans de Reis de 1965, quan es preparava la cavalcada. El seu primer regal va arribar a l’endemà, un petit tren de fusta que, malauradament, es va perdre per sempre. Una tarda qualsevol, quan tenia 14 anys, va decidir que volia ser poeta i va seure davant la màquina d’escriure, aquell piano fantàstic que en lloc de la música fa la lletra, i va fer el seu primer poema seriós, en vers lliure i blanc.
. Sinopsi: Estel és de poble, de pagès, com es diu a la seva terra. Sempre ha estat feliç vivint al camp. En setembre de 1999 comença a estudiar a Barcelona, on experimenta per primera vegada la solitud enmig de la multitud. Entre l’aldarull i l’estrès, un curiós personatge, Manuel, es creuarà en el seu camí. Estel anirà descobrint qui és i el perquè de la seva trobada, i tot això marcarà un canvi radical en la seva vida, en la seva forma de veure la realitat i en el més profund de la seva persona.
“Una passió per la vida i la llibertat”, de Rogeli Nieto (Editorial Oliveras)
. Rogeli Nieto: begurenc, va treballar de mestre a l’Escola Doctor Arruga durant més de 25 anys ensenyant matemàtiques, plàstica, ciències naturals i gimnàstica. L’any 2002 va canviar de centre educatiu i va començar a donar classes a l’Institut Baix Empordà de Palafrugell fins a la seva jubilació. Entre les seves aficions hi ha l’esport, l’excursionisme, viatjar i escriure. Quan viatja aprofita per ressituar-se en si mateix i en veure les coses d’una altra perspectiva. En moltes ocasions ho deixa palès en format de relat o poema.
. Sinopsi: en Joan viu en un petit poble de l’Empordà on l’infortuni familiar i la manca de recursos farà obligat que escapi de la seva realitat cercant una nova oportunitat. Es traslladarà a Barcelona enfrontant-se a una vida molt diferent on els avatars de l’existència amb la creació i posterior destrucció de la seva família l’anorrearà. La finestra oberta a la fugida del seu auguri, buscant un nou horitzó, se li presentarà en una nova terra, Cuba. Allà la coneixença d’una dona de caràcter especial i el compromís en la lluita per uns ideals ferms en la llibertat humana, en l’home, el durà a participar en els esdeveniments que es produiran a l’illa contra el colonialisme espanyol que desembocà finalment en la seva independència.
“Reflexions de dos bacanards”, de Joan Pi i Ventós
. Joan Pi i Ventós: neix a Begur l’any 1933. El 1943, a instàncies del seu mestre, el Sr. Lluís Esteva i Cruañas, continua els estudis a Girona on cursa, posteriorment, la carrera de Magisteri. Dedica la seva vida a les seves dues grans passions: la pedagogia, exercint de director a una escola de Girona durant 40 anys, i la música, tocant diferents instruments. La seva altra passió, Begur, ens la mostra en les memòries recollides del seu pare. És articulista de la revista municipal Es Pedrís Llarg des de fa molts anys.
. Sinopsi: és la petita història d’uns fets viscuts per persones que difícilment surten als llibres d’història de qualsevol temps, però que lluiten, quan cal, perquè se senten oprimides i se’ls ha negat tot allò que els és imprescindible en el seu tarannà del dia a dia. I es rebel·len: només els resta enfonsar-se o lluitar. Però no els val aquesta alternativa. Lluiten. La seva lluita és contra la gana, la misèria, la pèrdua d’identitat personal i col·lectiva, els menyspreus irracionals, els maltractes inconcebibles. Situa en el temps i en el lloc aquesta realitat viscuda: a la Preguerra, Guerra i Postguerra Civil Espanyola a Catalunya (Girona).
A petició de l’autor, l’Ajuntament de Begur ha fet arribar un exemplar del llibre a les persones de més edat del municipi per celebrar el Sant Jordi.El llibre no està a la venda, però es pot demanar en préstec a la Biblioteca Salvador Raurich.
“Qui farà riure a la princesa?”, d’Olga Cercós i Subi (El Cep i la Nansa Edicions)
. Olga Cercós: la narradora i actriu de Begur presenta nou llibre. És Diplomada en Magisteri de Primària per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Psicopedagogia per la Universitat Oberta de Catalunya. Des de fa més de dues dècades treballa amb les biblioteques aportant contes per a infants, activitats per a nadons i altres propostes culturals per a tots els públics. Enrere queda el llibre ‘On és la mama’ publicat el 2018, i ara acaba de presentar una nova proposta editorial amb il·lustracions de Subi.
. Subi: graduat en Arts Aplicades i Ocis Artístics a Vic, ha fet dibuix, còmic, disseny gràfic i pintura. El 1999 va guanyar el premi d’àlbum il·lustrat Tombatossals, a partir de llavors es va dedicar plenament a la il·lustració infantil.
. Sinopsi: Fa tant de temps que la princesa no riu, que ja no se’n recorda, de com es fa per riure. El rei i la reina estan ben preocupats. Els reis convoquen els millors experts en trucs i receptes màgiques per fer riure. Arriben a palau fades, bruixes, follets, i fins i tot els bruixots, tots convençuts que ho aconseguiran. Però… Qui farà riure a la princesa? Doncs no serà cap d’aquests, no… Serà gràcies a un pet que se li escapa al Rei! Conte il·lustrat sobre reis, reines i princeses i personatges fantàstics: fades, follets, bruixes, nans i bruixots. Text amb entonació i rima i tipografia sense serifa i ben contrastada, ideal per a primers lectors. De gènere còmic, per divertir a tota la família.
“Cómplice del viento”, de Joaquim Carreras Carreras (Letrame)
. Joaquim Carreras: va néixer a Begur el 17 de juny de 1975. Els estius de la seva infància els va passar a les boniques cales del seu poble, on va descobrir la navegació, la natació, l’snorkel i es va aficionar a tot el que tenia relació amb el mar. A l’edat de 22 anys va convertir la seva passió en professió i va fundar Nàutica Carreras, una empresa dedicada en els seus inicis al xàrter nàutic i a poc a poc va anar evolucionant cap a l’ensenyament, creant l’Escola Nàutica Carreras. Avui en dia ha creuat 10 vegades l’Atlàntic, tres d’elles en solitari, ha realitzat una volta al món, i té al cap uns reptes tan apassionants com difícils entre els quals estaria navegar fins a l’Antàrtida.
. Sinopsi: Quim Carreras ens narra el dia a dia de la seva travessia de l’Atlàntic en solitari a bord del seu veler Bora Bora. Per Quim serà la setena vegada que creui l’Atlàntic i la tercera que ho faci en solitari, però serà la primera vegada que en solitari navegui del Carib a la Mediterrània. Per a molts és una navegació més complicada, ja que avances pel mateix camí que les potents borrasques, que després assotaran el nord d’Europa. Navegarà a bord del Bora Bora, un veler que coneix a la perfecció i amb el qual ha
viscut infinitat d’aventures. Tots dos afrontaran el camí de tornada a casa, el camí trist, el que va de la calor al fred. Però ho faran amb moltíssimes ganes, moltíssima il·lusió i gaudint de totes les meravelles que el mar i la natura els puguin oferir.
“Guia per vegans ganduls”, de Gemma Pallisera
. Gemma Pallisera: jove estudiant de disseny gràfic a l’EASD d’Olot i actualment en Erasmus a Porto. És de Palafrugell. Valentia, atreviment i il·lusió és com millor es pot definir a aquesta artista i que també és el que diposita en tots els seus projectes. Aquest llibre, el primer, és una mostra que les persones joves i emprenedores també s’obren camí cap a un futur professional prometedor malgrat els temps difícils.
. Sinopsi: ”Cuina per Vegans Ganduls” et donarà una pinzellada sobre el món del veganisme i com portar una dieta equilibrada i sana. Vuit receptes, salades i dolces, pensades pels vegans amb poc temps o qualsevol persona que vulgui introduir-se en aquest món. La dieta vegana es basa a menjar verdures, fruites, hortalisses, llegums, cereals, fruits secs, bolets, vegetals marins… És una alimentació 100% vegetal i de fet sol ser molt variada. El veganisme és una forma de vida i “Cuina per Vegans Ganduls” és una bona eina culinària per tenir damunt del pedrís de la cuina.
Llengua catalana. No a la venda en llibreries. Les comandes es poden fer directament a gpallisera@gmail.com.