Teresa Juvé desborda vitalitat en l’acte d’homenatge pel seu centenari

19 mar 2021

L’escriptora resident a Esclanyà ha presentat públicament el seu darrer llibre, “El degollador De Vallvidrera”, i ha rebut de mans de l’alcaldessa Maite Selva la medalla centenària de la Generalitat de Catalunya amb motiu del seu 100è aniversari.

Tots aquells veïns i veïnes que ho desitgin ja poden gaudir de la nova novel·la escrita per Teresa Juvé, que aquest divendres 19 de març ha presentat a Begur el seu darrer treball, “El degollador de Vallvidrera”, en un acte convocat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament per tal de retre homenatge a l’escriptora esclanyenca i degana dels escriptors en català en l’any del seu centenari.

A la trobada, celebrada a la Sala de Plens de l’Ajuntament i emmarcada en els actes de commemoració del centenari de Teresa Juvé coordinats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, hi han pres part Teresa Juvé; el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsati-Murlà; el president de la Fundació Pallach, Josep Maria Soler; l’editor de l’Editorial Meteora, Jordi Fernando;  l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; la regidora de Cultura, Gemma Coll; i regidors i regidores del consistori.

A més, també hi han estat presents representants de l’Any Teresa Juvé i de la Fundació Josep Pallach; l’alcaldessa de Mont-ras, Vanessa Peiró; el primer tinent d’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas; i diferents membres de la família de Teresa Juvé, encapçalada per la seva filla Antònia Pallach Juvé.

Teresa Juvé presenta el seu darrer llibre, “El degollador de Vallvidrera”,

“El degollador de Vallvidrera”, editat per Meteora, és el darrer treball de Teresa Juvé i la vuitena entrega de la sèrie del Portantveus del Rei. L’obra narra com el nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

Gemma Coll, regidora de Cultura, assegura que “és un privilegi poder seguir gaudint de la lectura de la Teresa, que ens llega no només una trajectòria vital plena de compromís social, sinó també un catàleg novel·lístic de primer nivell que la faran valedora per sempre com una de les grans figures literàries contemporànies de Catalunya”.

L’Ajuntament lliura a Teresa Juvé la medalla centenària

L’acte de presentació d’“El degollador de Vallvidrera” ha comptat amb els parlaments dels diversos assistents. I abans d’escoltar les paraules de Teresa Juvé, l’alcaldessa de Begur, Maite Selva, ha aprofitat per fer entrega a l’escriptora de la medalla centenària; el reconeixement que la Generalitat de Catalunya lliura a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a totes les persones residents a Catalunya que han complert 100 anys d’edat.

Es tracta d’una medalla commemorativa personalitzada, gravada amb el nom de la persona i l’any de celebració del seu centenari, i acompanyada d’una carta de felicitació signada per la conselleria. En aquest sentit, cal recordar que Teresa Juvé va commemorar el seu 100è aniversari el passat 7 de febrer. Aquell dia, l’Ajuntament li va fer entrega del tradicional ram de flors amb el que s’obsequia a tots els veïns i veïnes que assoleixen aquesta efemèride.

Maite Selva assegura que “la Teresa és una dona incansable i un símbol de vitalitat, lucidesa, força, compromís, amor… Una de les persones més estimades i valorades al nostre poble i una figura clau per a entendre la història més recent de Begur i d’Esclanyà. Per a tots els begurencs i esclanyencs és un orgull i un privilegi poder tenir-la com a veïna des de fa tants anys i esperem poder retornar-li algun dia tota l’estima i dedicació que ha tingut sempre amb tots nosaltres”.

El Premi Vila de Begur de Narrativa Curta també vol homenetjar a Teresa Juvé

Finalment, durant l’acte d’homenatge a Teresa Juvé, la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Gemma Coll, també ha anunciat que proposaran modificar el nom del Premi Vila de Begur de Narrativa Curta -convocat anualment pel consistori- per tal que a partir de la pròxima edició -la 37a- el certamen passi a denominar-se Premi Teresa Juvé de Narrativa Curta Vila de Begur.

Biografia de Teresa Juvé Acero

Teresa Juvé Acero (Madrid, 7 de febrer de 1921), de pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on va viure la Guerra Civil. Acabat el conflicte, va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa, i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà, i es van establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada, i va ser professora de Filosofia i Lletres.

El 1969 va crear una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses, I un any més tard, el 1970, el matrimoni va decidir tornar definitivament a Catalunya. A més d’implicar-se plenament en la lluita política, tots dos van ser professors de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Pallach, de Pedagogia i Teresa Juvé, de Literatura Occitana. A la mort del seu marit, el 1977, la Teresa es va establir definitivament a Esclanyà.

Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats (“L’aiguamort a la ciutat: Memòria d’exili”, 2005) i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb Jaume Plagumà, portantveus del rei, com a protagonista. Alguns dels títols de la sèrie del personatge Jaume Plagumà són: “Un crim a l’armada invencible”, “La Commedia dell’arte sota sospita”, “Els assassins eren més d’un”, “Juguesca mortal”,  “La trampa” i “L’arbre trencat”.


Categories: Cultura