Tret de sortida als treballs d’arranjament de les franges de protecció contra els incendis forestals del municipi

09 nov 2020

Tots els divendres del mes de novembre, de 09 a 12 h, personal del Consell Comarcal del Baix Empordà ofereix informació presencial a l’Espai Mas d’en Pinc a totes aquelles persones que tinguin interès en resoldre dubtes sobre aquestes obres.

Dijous 5 de novembre va tenir lloc a l’Espai Mas d’en Pinc la reunió inicial entre l’Ajuntament de Begur, el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’empresa Àpex Forestal i Ambiental -encarregada de la direcció d’obra i contractada mitjançant un ajut de la Diputació de Girona-, i les empreses contractades per a l’execució de les franges de protecció perimetral i la neteja de les zones verdes interiors del municipi de Begur.

A la trobada hi van ser presents l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu; el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur, Xavier Turró; les tècniques de Medi Ambient del Consell Comarcal, Mariona Virgili i Alicia Flores; Josep Fontacaba, representant d’Àpex Forestal i Ambiental; i representants de les empreses contractades.

La sessió de treball representa el tret de sortida de la primera fase d’execució de les franges de protecció perimetral i neteja de les zones verdes interiors de Begur, un projecte promogut i finançat pel consistori i que representa un dels plans més estratègics del mandat en termes de preservació i potenciació de l’entorn natural del municipi; així com la inversió més destacada per a l’actual curs, amb una dotació pressupostària de 300.000€. L’actuació, a més, compta amb el suport del Consell Comarcal del Baix Empordà -encarregat de la tramitació del projecte- i amb una subvenció de la Diputació de Girona.

Les obres es duran a terme a Son Ric, Vessana, Cantallops, Residencial Begur, Son Moles, Catalonia, i els voltants del nucli de Begur i La Borna; i s’actuarà sobre diferents franges que ja havien estat executades en un passat. Abans de l’inici dels treballs, a més, ja s’ha sol·licitat la pertinent autorització als diferents propietaris afectats per les franges.

El projecte contempla diverses actuacions sobre la vegetació que cal executar a les franges perimetrals de protecció de Begur, així com a les parcel·les i zones verdes interiors, per a millorar la seguretat dels veïns i veïnes, el patrimoni i les infraestructures; disminuir el risc de propagació d’un incendi cap a l’interior del nucli urbà o de les urbanitzacions; facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre de la zona edificada; i facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució de la franja i el seu posterior manteniment.

Aquestes franges que voregen nuclis residencials i cases aïllades serviran, en cas d’incendi, tant perquè el foc no s’acosti als habitatges i també per facilitar l’accés als equips d’extinció. És per això que en el marc d’aquest pla s’actuarà sobre aquestes franges limitant la vegetació i reduint la densitat d’arbrat i l’estassada del sotabosc.

Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, recorda que “el marc normatiu actual estableix  que els subjectes obligats a executar les franges de protecció perimetral  són els propietaris dels terrenys urbans de les urbanitzacions. Amb tot, serà l’Ajuntament qui assumeixi el cost d’aquesta acció, tot i que no descartem que en un futur el manteniment de les mateixes vagi a càrrec dels propietaris”.

Tens dubtes sobre el projecte? Acosta’t a l’Espai Mas d’en Pinc

Durant el mes de novembre, els divendres al matí (de 09 a 12 h), es respondran preguntes i es resoldran consultes presencialment a l’Espai Mas d’en Pic. Els veïns i les veïnes poden apropar-se per saber com han de netejar les seves parcel·les i els voltants de les seves llars, així com per rebre més informació sobre les obres d’execució de les franges perimetrals que estan previstes al municipi. A més, davant de qualsevol dubte també s’ha habilitat el correu electrònic protecciocivil@baixemporda.cat.


Categories: Medi Ambient