Tret de sortida de la commemoració del Mil·lenari del Castell de Begur

07 mai 2019

Begur va encetar dissabte el programa commemoratiu del Mil·lenari del Castell del municipi, que és l’element més emblemàtic que té, amb diversos actes al llarg de tot el dia. El tret de sortida del programa, que s’allargarà durant tot l’any amb activitats organitzades per les diferents àrees municipals i entitats i associacions locals, va comptar amb una conferència històrica sobre el castell, una petita exposició fotogràfica i una cercavila fins al monument històric, del qual es té la primera referència documental de l’any 1019.

La conferència, que va aplegar un centenar de persones, va anar a càrrec del doctor en prehistòria i arqueòleg Josep Maria Fullola, nét de  Lluís Pericot, que va dirigir les excavacions que es van fer al Castell als anys 40 i que va comptar amb el mestre Lluís Esteva i Cruañas. Al llarg de la xerrada, que va durar uns 15 minuts, Fullola va fer un resum dels fets històrics del Castell. Seguidament, la regidora de Cultura, Mònica Martínez, va presentar el número especial de la revista municipal “Es Pedrís Llarg”, que està dedicat al Castell. A més, també es va presentar el vídeo que s’ha fet del Mil·lenari.

L’acte va comptar amb la presència va comptar amb la presència de la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, que va qualificar el monument de “joia monumental”. Finalment, l’alcalde, Joan Loureiro, va tancar l’acte amb un agraïment a les persones i entitats que s’han sumat als actes del Mil·lenari. L’acte institucional va continuar a les Escoles Velles, on es va poder veure la petita exposició de fotografies antigues amb vistes al Castell i des del Castell.  Els presents també van poder rebre un exemplar del número  especial de la revista i podien adquirir el llibre “El Castell de Begur. 1052-1604” d’Elvis Mallorquí.

La commemoració va continuar a la tarda amb una cercavila fins al Castell. El punt de trobada va ser l’ermita de Sant Ramon. A les 17 hores, el públic present va iniciar la pujada acompanyats del grup de batucada Bakanards i els capgrossos Reparada i Perico. Durant el recorregut es van anar afegint els membres del grup de teatre Es Quinze. Un cop a dalt, on hi havia més gent, el grup de teatre van fer una representació en la qual els begurencs es rebel·laven contra el senyor feudal.

A continuació, les corals Coral de Begur, Mar de Veus i Nota Sa Veu, sota la direcció de Quique Tudela, van interpretar “El Cant de la senyera”. L’alcalde va tornar a agrair la implicació del poble i entitats en la commemoració i va convidar tothom a participar-hi. L’acte va acabar amb l’actuació de les tres corals, ara sota la direcció del director de la Coral de Begur, Jaume Marquès, interpretant “Els Segadors”.

El primer document sobre el Castell de Begur és de l’any 1019. El primer senyor feudal que es coneix va ser Arnust de Begur. La fortificació va passar per diverses mans, entre els quals la comtessa Ermessenda i els comtes de Barcelona. L’any 1309, el rei Jaume II va donar el poble de Begur a Bernat de Cruïlles amb el títol de baró de Begur. La baronia incloïa Esclanyà amb el seu Castell i Regencós. En el segle XV, Begur va aconseguir la redempció feudal amb la designació de carrer de Barcelona. Aquest mateix segle es va haver de reconstruir el Castell, molt malmès per les tropes franceses. L’any 1604, es van vendre els seus drets al municipi de Begur. Al llarg de la seva existència, l’edifici ha patit diverses destruccions, essent la darrera amb la Guerra de Francès, l’any 1810. Des d’aleshores, les úniques intervencions que ha sofert han estat l’obertura del camí de vianants de Sant Ramon al Castell l’any 1908, a càrrec de Salvador Raurich; la construcció dels merlets esglaonats que delimiten el cim del turó l’any 1956, i la instal·lació de l’enllumenat l’any 1964, obra impulsada un any abans per la bailaora Carmen Amaya.