Una voluntària de Protecció Civil salva la vida a un jove amb una aturada cardíaca

25 gen 2024

Dea

L’Ajuntament desitja una ràpida i completa recuperació al jove, que s’està recuperant a l’hospital.

L’actuació ràpida de Carmen Osuna, begurenca i voluntària de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Begur, ha estat clau per salvar la vida d’un jove esportista de la Fundació Esportiva Begur, de 14 anys, que dilluns passat, 22 de gener, va patir una aturada cardíaca mentre entrenava al camp de futbol de Begur.

Els fets van passar al vespre, quan el jove, que estava participat en una sessió d’entrenament, va patir una aturada cardíaca inesperada. Carmen Osuna, gestora del bar del camp de futbol des de fa dues temporades i voluntària de l’AVPC del municipi, va identificar ràpidament l’aturada i va posar en marxa les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Osuna és coneixedora d’aquest tipus de pràctiques gràcies als cursos de Protecció Civil, però, tal com ha explicat, “és el primer cop que m’he trobat en una situació així”.

La voluntària, amb l’ajuda dels pares i mares dels joves, que també es trobaven al lloc, va iniciar de manera immediata les maniobres de RCP, proporcionant atenció vital crucial fins a l’arribada dels agents de la Policia Local de Begur, que van portar un desfibril·lador extern automàtic (DEA). Els agents de Policia Local van continuar les maniobres de reanimació fins a l’arribada del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya. Gràcies a l’acció coordinada i ràpida, el jove s’està recuperant a l’hospital, on li estan fent proves.

L’Ajuntament de Begur desitja una ràpida i completa recuperació al jove i transmet suport a la seva família. Així mateix, expressa la seva gratitud cap a Carmen Osuna, als testimonis presents, als agents de Policia Local i al Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya per la seva dedicació en aquesta situació d’emergència.

Girona, territori cardioprotegit

Després de la darrera ampliació que va suposar la segona fase del projecte ‘Girona, Territori Cardioprotegit’ iniciada l’octubre de 2022 per Dipsalut, els municipis gironins compten amb 1.060 aparells, dels quals 611 són fixos i estan ubicats a l’espai públic, dins de cabines adherides a façanes d’equipaments de places i carrers dels 221 municipis gironins.

A més, Dipsalut ofereix formació gratuïta permanent per a cossos de seguretat, tècnics municipals, voluntaris de Protecció Civil i responsables de les instal·lacions on hi ha DEA fixes.

Concretament, Begur té 4 DEA fixos, un d’ells al camp de futbol on va tenir lloc l’incident. A més, la policia local de Begur compta amb 3 DEA mòbils, un d’ells es va utilitzar per a recuperar el noi de 14 anys aquest dilluns.

Carmen Osuna


Categories: Sanitat