Visita guiada als carrers dedicats a dones a Begur dins el Dia Internacional de les Dones
02 mar 2018
L’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Begur organitza dijous 8 de març, dins de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, una visita guiada pels espais públics dedicats a dones. La visita guiada, que es fa per primera vegada, començarà al mirador Carmen Amaya, a les 17 hores, a càrrec de Sandra Bisbe. Al llarg de la visita, que es farà pel centre del poble, es podrà conèixer qui eren aquelles dones que donen nom a alguns dels carrers i places del municipi. La visita, que és gratuïta, es clourà amb un berenar a la sala de plens de l’Ajuntament. “Esperem i desitgem que sigui un èxit”, ha recordat la regidora de Serveis Socials, Encarnación García.
El nombre d’espais públics dedicats a dones a Begur és actualment d’11, després que aquest estiu passat el govern begurenc acordés incrementar-ho amb 4 més dels que hi havia fins al moment. Fins a l’estiu passat, hi havia espais públics municipals dedicats a Concepció Pi “Tató”, Rosa Puig, Carmen Amaya, Mercè Rodoreda, Víctor Català (Caterina Albert), Iolanda de Cruïlles i Isabel de Villena. I a l’estiu s’hi van afegir els noms de Flora Marquès i Carreras, Joaquima Santamaria i Ventura (Agna de Valldaura), Blanca de Cruïlles i Constança de Vilademany. “Volem recuperar la memòria històrica i col·lectiva de les dones”, ha manifestat l’alcalde, Joan Loureiro,
Flora Marquès i Carreras s’ha donat a la plaça existent entre els carrers de Lluís Miró i del Pavelló, a la zona de Sa Roda. Marquès (Begur 1928-1987) va ser membre del Front Nacional de Catalunya, amb el qual lluità en la clandestinitat per la defensa de les llibertats de Catalunya. Joaquima Santamaria i Ventura s’ha posat al vial que uneix els carrers Ausiàs March amb el de Jaume Brossa, a la zona Residencial Begur. Santamaria (Barcelona, 1853-1930) va ser una escriptora, folklorista i traductora catalana, va publicar nombrosos poemes i contes, va crear un recull de tradicions del nostre país i va col·laborar al Calendari Català i Lo Gay Saber.
Blanca de Cruïlles s’ha col·locat al tram de carrer que enllaça el carrer Carles d’Homs amb la carretera de Regencós, al costat del pàrquing de la Vinya, a la zona d’El Portal d’en Paloma. Blanca de Cruïlles va ser baronessa de Cruïlles i senyora del Castell de Begur entre els anys 1557 i 1563, transmetent després la baronia a la seva filla, Violant de Cruïlles. Constança de Vilademany s’ha atorgat al carrer que uneix el carrer de Dalmai Bernat amb el de Ramon Berenguer, prop de la cruïlla amb el carrer de Iolanda de Cruïlles, a la zona de Sa Fontansa. Constança de Vilademany, de finals del segle XVI, va actuar i disposar com a senyora del Castell de Begur, al ser tutora d’en Carles de Vilademany.
A Concepció Pi i Prats, més coneguda com Tató, se li va dedicar el seu carrer, el que uneix els carrers de Bonaventura Carreras amb l’Onze de Setembre, l’any 1984, dins el nucli de Begur. Pi (Begur, 1907-1997), de profundes conviccions catalanistes, va acollir a casa seva infants, als quals entretenia amb rondalles i cançons. Durant el franquisme, va tenir amagada a casa seva la bandera dels Pomells de Joventut del poble, que ara s’exposa a l’entrada de l’Ajuntament. També té nom a un carrer Rosa Puig, que és el tram de vial entre el carrer de la Creu i la plaça Forgas. A Rosa Puig, d’altra banda, se li va dedicar el tram de vial entre la plaça Forgas i el carrer de la Creu. Puig, vídua de Pere Darna, va cedir a l’Hospital de Sant Carles de Begur un edifici, que posteriorment es va municipalitzar per esdevenir les escoles públiques; és l’actual edifici de les Escoles Velles.
Begur també té dedicat dos espais a la bailaora Carmen Amaya, que va viure al municipi els seus darrers anys i on va morir el 1963. Amaya té dedicat un passeig i un passatge, tots dos dins el nucli de Begur. També té dedicats carrers a dues de les grans escriptores catalanes, com són Mercè Rodoreda i Víctor Català (Caterina Albert), que es troben a Residencial Begur. En aquest indret també es troba el carrer dedicat a Isabel de Villena, abadessa i feminista valenciana del segle XV. El carrer de Iolanda de Cruïlles es troba a Sa Fontansa.
D’altra banda, al municipi de Begur hi ha espais públics dedicats a Santa Reparada, patrona del municipi; Santa Anna; Santa Rosa, i Santa Teresa. A més, de tres zones dedicats als noms femenins de Genoveva, Assutzena i Carme.