Xerrada informativa sobre el projecte d’horts comunitaris Es Sot de Begur

17 abr 2019

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ha programat per dimecres vinent una xerrada informativa sobre el projecte dels horts ecològics comunitaris Es Sot del municipi. Durant la xerrada, que tindrà lloc a l’Espai Mas d’en Pinc, a les 18 hores, es parlarà de la història i execució del projecte, del període d’entrega de sol·licituds, del reglament d’ús intern dels horts i de la formació i col·laboració dels horts amb Càritas. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde, Joan Loureiro, i de responsables de les àrees municipals de Medi Ambient Serveis Socials, com també de Càritas.

L’acte informatiu resta obert a tothom que vulgui ser informat dels horts, i especialment dels que vulguin gestionar-ne, més quan ja hi ha una quinzena de begurencs que ja han expressat el seu interès, però també a les entitats i associacions del poble. La creació dels horts, que és una iniciativa del govern begurenc, s’estan acabant d’adequant  a l’altre costat del vial de Circumval·lació, davant per davant de l’aparcament del Sot d’en Ferrer. Durant l’acte es farà públic el període per presentar les sol·licituds dels interessats per poder tenir opció a un dels horts i, posteriorment, fer el sorteig, que serà públic.

Per a l’atorgament de les llicències d’ús privatiu del domini públic, ja que els horts sempre seran de titularitat municipal, l’Ajuntament ja ha aprovat un reglament de règim d’ús. El reglament especifica que per optar a un hort cal ser veí de Begur i tenir més de 18 anys. A més, no podrà disposar de cap altre hort en propietat o lloguer a la comarca del Baix Empordà. També hi podran accedir associacions o entitats. En aquest cas, la sol·licitud s’haurà de presentar el registre municipal d’entitats i associacions. A més s’ha d’acreditar amb els estatuts que té finalitats de caire terapèutic o pedagògic, relacionades amb la salut i els serveis socials o relacionades amb l’alimentació, o amb el desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient. La llicència municipal serà per un període anual, amb un màxim de 4 anys.

Respecte als horts, només es podran conrear hortalisses, verdures i flors, sempre que no estiguin prohibides, i sempre sota els criteris de l’agricultura ecològica. És a dir, no es podrà utilitzar productes fitosanitaris, adobs de tipus químic. Però tampoc podran superar en un 50% de la superfície de la parcel·la amb un mateix conreu, la realització de cap classe d’obra, aportar-hi materials que alterin l’estètica (bidons, cadires, ampolles, sacs…) o la tinença o cria de qualsevol mena d’animal o bestiar. Els hortolans podran disposar d’un magatzem per guardar-hi els estris i les eines necessàries.

Al mateix temps, es potenciarà la gestió adequada de les deixalles i la de l’ús de l’aigua. En aquest sentit, s’impulsaran diverses jornades formatives i tècniques, a través de Càritas. Es vol que els hortolans participin de les jornades de treball comunitari, com també que mantinguin l’hort cultivat durant tot l’any. Al mateix temps, s’haurà de facilitar l’entrada als horts a grups d’escolars que, sota la direcció de monitors, vulguin conèixer els treballs agrícoles.Més informació: