Viure a Begur

Gaudeix de tots els secrets del nostre municipi.

Porta a Porta (particulars)

Preguntes freqüents

Amb l’objectiu d’aclarir conceptes i esvair dubtes entrona a la recollida selectiva d’escombraries Porta a Porta (PaP) que s’ha implementat al municipi, responem les preguntes més freqüents entorn d’aquest model. Us animem a enviar-nos les vostres preguntes a l’adreça  pap@begur.cat

Per què cal canviar el sistema de recollida? Què té de dolent l’anterior?

El sistema de recollida anterior, de contenidors al carrer, no ens permet superar el 40% de recollida selectiva. El 90% dels residus que generem es poden reciclar si els separem correctament. El sistema amb contenidor no ens garanteix una bona qualitat de la recollida.

Per què s’ha optat per aquest model i no per un altre, com el de contenidors soterrats?

Aquest és el sistema de referència a Europa, ja que permet superar el 70% de recollida selectiva. A més de 120 municipis han implementat aquest sistema amb resultats que en alguns casos superen el 80%.

Els contenidors soterrats, a part de no permetre un salt qualitatiu en els resultats, comporten molts problemes de manteniment i de desbordaments. De fet, molts municipis que havien implantat aquest tipus de contenidor els estan retirant pels mals resultats i pels elevats costos econòmics que comporten.

Fa molts anys ja es recollia porta a porta i els carrers estaven plens de brutícia i pudors. Per què re-instaurar un sistema que ja està superat?

El model que es planteja només agafa els aspectes positius de la recollida que es feia fa anys, ja que deixar els residus davant de casa és molt còmode. Però els residus no es poden deixar de qualsevol manera. Cal separar-los correctament i deixar cada dia la fracció que toca. Això evita les males olor, ja que el que fa pudor és deixar tots els residus barrejats. A més es recolliran els residus amb cubells equipats amb un sistema de tractament per evitar que els gats i gossos els puguin obrir i remenar. Amb el PaP volem recuperar la idea que els residus són recursos que es poden reciclar.

Hi ha municipis que han implantat el PaP i s’han hagut de fer enrere perquè no funcionava. Per què aquí hauria de ser diferent?

A Catalunya hi ha més de 120 municipis que recullen els residus PaP i n’hi ha que fa 20 anys que tenen implantat aquest model. Molt pocs municipis han abandonat aquest sistema de recollida i en els casos en què ho han fet, ha estat per picabaralles polítiques. A la resta d’Europa aquest és el sistema més estès i ciutats com Roma o Milà ja l’estan implantant a tota la ciutat.

A banda dels suposats beneficis mediambientals, quins avantatges té per a mi el Porta a Porta?

– La comoditat, deixar els residus a la porta de casa evita que t’hagis de desplaçar fins als contenidors.

– Representa una millora de l’estat dels carrers. Molts cops les àrees amb contenidors són punts d’abocament incontrolats de mobles i trastos vells, s’hi produeixen desbordaments, són font de males olors, etc. La recollida PaP permet eliminar elements de la via pública, guanyar espais i tenir els carrers més nets.

– És un sitema que evita la pujada de la taxa d’escombraries. L’Agència de Residus de Catalunya penalitza amb un cànon cada tona més de residus que portem a l’abocador o a la incineradora i l’apuja cada any. A més, per cada tona de residus que recollim ben separats es reben uns ingressos que permeten compensar els costos de recollida. Si mantinguéssim el sistema de recollida amb contenidor, amb les tones que portem actualment a l’abocador la taxa hauria d’anar pujant per poder compensar l’increment del cànon. El fet de reduir la resta i incrementar la recollida selectiva, que també vol dir incrementar els ingressos, permet congelar la taxa i fins i tot, si els residus superen el 70%, rebaixar-la.

Per què m’haig de corresponsabilitzar de la gestió dels residus?

Perquè no és just que entre tots paguem pel que uns quants fan malament. Separar correctament els residus que generem no pot ser voluntari. Cal que prenguem consciència del cost ambiental, econòmic i social que té el malbaratament de recursos. Amb el sistema PaP podem arribar a premiar qui ho fa bé.

De què serveix que jo separi correctament els residus si les gran empreses els aboquen incontroladament?

Més del 70% dels resultats que generen són d’origen domèstic. Les grans empreses, a més, tenen l’obligació de tenir gestors propis de residus i presentar anualment la declaració de residus a l’Administració.

 

 

 

ÀREA DE MEDI AMBIENT
(espai mas d’en pinc)

Passeig Carmen Amaya, 12 · 17255 Begur
Tel. 872 214 977
mediambient@begur.cat

 

HORARIS D’ATENCIÓ AL PÚBLIC:
De Dilluns a divendres de 9.00 a 14.00h

 

Nom del Regidor: Pere Feliu Ramiro
Tècnic: Francesc Xavier Turró
Personal administratiu: Elisabet Tejero
Personal de suport: Manel Ponce