La Setmana Europea de Prevenció de Residus se celebrarà a Begur i Esclanyà amb una recollida de joguines i telèfons mòbils i un taller sobre menstruació

09 des 2021

L’Ajuntament convida tota la població a prendre part activament de les diferents iniciatives.

L’Ajuntament de Begur, que manté la seva aposta per la preservació del medi ambient i l’impuls d’accions de sensibilització i pedagogia sobre la prevenció de residus, se suma un any més a la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 20 al 28 de novembre. I enguany ho fa de la mà de l’Àrea de Medi Ambient amb l’impuls de tres iniciatives obertes a tota la població per a fomentar el reciclatge, la reutilització i la solidaritat al municipi.

Recollida de joguines reutilitzades

Després de l’èxit de participació registrats en les darreres edicions, i a les portes de les festes nadalenques, enguany un dels esdeveniments principals de la Setmana Europea de Prevenció de Residus tornarà a ser la recollida de joguines reutilitzades, una iniciativa que té per objectiu impedir que els nens i nenes en situació de pobresa o amb risc d’exclusió social es quedin sense joguines durant les festes de Nadal.

En aquest sentit, del 22 de novembre al 17 de desembre, totes les persones interessades a col·laborar en aquesta iniciativa solidària podran aportar joguines i jocs no bèl·lics que estiguin en bon estat per tal que siguin repartits entre les famílies que ho necessitin (jocs de taula, contes, peluixos, puzles, jocs desmuntables, pilotes, nines…) abans del període nadalenc.

Per participar en la campanya caldrà portar les joguines que es vulguin donar a algun dels sis punts de recollida habilitats per a aquest fi, que són: l’Ajuntament de Begur, l’Espai Mas d’en Pinc, l’Escola Doctor Arruga de Begur, la Llar d’Infants Ses Falugues, el Local Polivalent d’Esclanyà i l’Oficina de Turisme de Begur.

“Recicla el teu mòbil i salva vides”

D’altra banda, també es podrà col·laborar en la Setmana Europea de Prevenció de Residus a través de la campanya “Recicla el teu mòbil i salva vides”, impulsada per la Fundació Mona amb la col·laboració del consistori. Aquest projecte té com a objectiu recollir telèfons mòbils en desús pel seu reciclatge. I és que cada mòbil reciclat a través d’aquesta iniciativa ajuda al medi ambient, evita guerres i conflictes, i recolza un projecte a favor del benestar i la protecció dels primats.

Així, la campanya -que s’allargarà del 22 de novembre al 14 de gener- consisteix en lliurar els telèfons mòbils en desús en algun dels set punts de recollida habilitats al municipi: l’Ajuntament de Begur, l’Espai Mas d’en Pinc, l’Escola Doctor Arruga de Begur, la Llar d’Infants Ses Falugues, el Local Polivalent d’Esclanyà, l’Oficina de Turisme de Begur i l’Oficina d’Urbanisme.

Aquests dispositius es podran entregar en funcionament o no i amb bateria, però sense carregador ni targeta SIM, ni cap altre element.

Taller sobre el poder de la menstruació i sostenibilitat

I finalment, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur organitza de la mà d’El Jardí de l’Ànima (Montse Romero) un taller gratuït sobre el poder de la menstruació i sostenibilitat. L’activitat està adreçada a totes les persones que vulguin conèixer què és la menstruació, tant adults com infants a partir de 8 anys que hi tinguin interès. El taller tindrà lloc el dia 26 de novembre, de 18 a 20 h, a l’Espai Mas d’en Pinc. Les places són limitades i la inscripció és obligatòria mitjançant aquest enllaç.

El taller neix amb la intenció i el desig de poder donar una visió normalitzada, sense por ni prejudicis, posant èmfasi en el poder que dona la feminitat i entendre els canvis que experimenten les dones donada la seva ciclicitat. També es donarà un espai per parlar de les diferents maneres de recollir la sang menstrual, fent èmfasi en els mètodes més sostenibles i respectuosos pel planeta. Així, els objectius del taller són:

. Informar i vivenciar els temes relacionats amb la feminitat, la ciclicitat (igual que la natura canvia a cada estació, les dones també experimenten canvis interns i externs amb els canvis d’estació i de la lluna), la primera menstruació (informació bàsica per poder-la acollir amb seguretat i calma).

. Prendre consciència dels residus que es poden generar entorn a la menstruació i conèixer les opcions actualment més sostenibles i respectuoses.

Setmana Europea de Prevenció de Residus 2021

La Setmana Europea de Prevenció de Residus commemora aquest 2021 la seva tretzena edició i enguany l’enfoc temàtic se centra en el binomi “comunitats circulars, comunitats sostenibles”. Així, la idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·lar a la responsabilitat compartida que hi ha darrere de la prevenció de residus i el paper important que tenim totes les persones i comunitats locals per a reduir la seva generació.

Per tot plegat, els objectius de la Setmana Europea de Prevenció de Residus són:

. Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria.

. Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa.

. Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.

. Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

A través del següent enllaç pots conèixer altres activitats en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus arreu del territori.


Categories: Medi Ambient