Teresa Juvé rebrà l’homenatge de Begur i Esclanyà en l’any del seu centenari

10 mar 2021

L’escriptora esclanyenca presentarà públicament el seu darrer llibre, “El degollador de Vallvidrera”, i l’Ajuntament li farà entrega d’una distinció amb motiu dels seus 100 anys de vida.

Divendres 19 de març la Sala de Plens de l’Ajuntament de Begur acollirà un acte de reconeixement a Teresa Juvé en l’any del seu centenari convocat per la Regidoria de Cultura, amb l’objectiu de retre homenatge a aquesta convilatana degana dels escriptors en català.

L’acte tindrà lloc a les 19 h i comptarà amb la presència destacada de l’escriptora veïna d’Esclanyà. A més, també hi prendran part l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; la regidora de Cultura, Gemma Coll; el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsati-Murlà; el president de la Fundació Pallach, Josep Maria Soler; i l’editor de l’Editorial Meteora, Jordi Fernando.

En el marc d’aquest esdeveniment Teresa Juvé presentarà el seu darrer llibre, “El degollador de Vallvidrera”, que ha estat impulsat per la Fundació Josep Pallach amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Begur.

A més, durant l’acte el consistori també atorgarà a la protagonista una distinció amb motiu del seu centenari. En aquest sentit, cal recordar que Teresa Juvé va commemorar el seu 100è aniversari el passat 7 de febrer. Aquell dia, l’Ajuntament li va fer entrega del tradicional ram de flors amb el que s’obsequia a tots els veïns i veïnes que assoleixen aquesta efemèride.

L’aforament a l’acte està limitat a un màxim de 25 persones en compliment de les mesures de seguretat i restriccions per la Covid-19. Així totes aquelles persones que en vulguin prendre part hauran de reservar plaça enviant un correu electrònic a l’adreça alcaldia@begur.cat abans del 16 de març.

“El degollador de Vallvidrera”

“El degollador de Vallvidrera”, editat per Meteora, és el darrer treball de Teresa Juvé i la vuitena entrega de la sèrie del Portantveus del Rei. L’obra narra com el nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

D’altra banda, tot un seguit de familiars de Jaume Plagumà veuran com la seva vida corre perill a causa d’una herència molt cobejada, la de la família Vallserena, que tant pot caure en mans de nobles sense escrúpols com passar a engruixir el patrimoni d’institucions religioses molt cobdicioses.

Tot plegat encara es complicarà més amb l’arribada d’un objecte molt peculiar i refinat: un ull de vidre fabricat a Murano i destinat a una dama, Lluïsa Maria Vallserena, amb un passat tempestuós que molts voldrien esborrar al preu que sigui.

Teresa Juvé Acero

Teresa Juvé Acero (Madrid, 7 de febrer de 1921), de pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on va viure la Guerra Civil. Acabat el conflicte, va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa, i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà, i es van establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada, i va ser professora de Filosofia i Lletres.

El 1969 va crear una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses, I un any més tard, el 1970, el matrimoni va decidir tornar definitivament a Catalunya. A més d’implicar-se plenament en la lluita política, tots dos van ser professors de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Pallach, de Pedagogia i Teresa Juvé, de Literatura Occitana. A la mort del seu marit, el 1977, la Teresa es va establir definitivament a Esclanyà.

Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats (“L’aiguamort a la ciutat: Memòria d’exili”, 2005) i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb Jaume Plagumà, portantveus del rei, com a protagonista. Alguns dels títols de la sèrie del personatge Jaume Plagumà són: “Un crim a l’armada invencible”, “La Commedia dell’arte sota sospita”, “Els assassins eren més d’un”, “Juguesca mortal”,  “La trampa” i “L’arbre trencat”.