L’escriptor begurenc Miquel Martín presenta “Llegendes de nit” a la biblioteca del seu poble

04 abr 2019

L’escriptor Miquel Martín Serra (Begur, 1969) presenta la seva darrera creació literària “Llegendes de nit” demà divendres, a les 19 hores, a la biblioteca municipal Salvador Raurich del seu municipi. El llibre, amb il·lustracions de David Granato, forma part de la col·lecció la Talaia d’edicions Sidillà. La presentació comptarà amb la presència de l’autor, com també de l’editor, Xavier Cortadellas, i de l’actriu Olga Cercós.

“Llegendes de nit” parla de les nits més màgiques de l’any a totes les comarques catalanes: Sant Joan, Tots Sants, Nadal i Cap d’Any. El renaixement de la natura o el moment en què s’adorm, el respecte i la devoció davant el misteri de la mort, o les forces del mal que prenen el comandament la Nit de Cap d’Any han fet néixer rituals secrets, encanteris, remeis, ordalies o sortilegis que han donat origen a moltes llegendes. També són les nits que han triat alguns éssers fabulosos com els follets, els nyitos, els menairons, les llufes, en Fumera, el Pelut, la Pesanta o l’Esgarrapadones, bruixes, bruixots i totes les formes que adopta el dimoni per fer-se presents en la vida de les persones. El misteri i la por a la mort s’envolta d’ànimes i d’espectres que tornen a la vida per enllestir assumptes pendents o per pagar les malifetes. El profà i el sagrat, la imaginació, la naturalesa i l’esdevenir de la condició humana han aconseguit trenar llegendes esgarrifoses, fantàstiques, miraculoses i inquietants.

Miquel Martín és llicenciat en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha exercit com a professor de cataalà i anglès. Es va iniciar en el món de la literatura el 1994 en guanyar el premi Joan Fuster per a joves autors, al qual van seguir, entre d’altres, els premis Solstici, Manuel de Pedrolo, Romà Comamala o el Recvll. Entre les seves obres trobem el recull de contes “Hi ha amors que maten” i les novel·les “L’estratègia de la gallina”, “Cabells de medusa”, “Dictadors de butxaca” o “El riu encès”. És un gran divulgador de l’obra del poeta Joan Vinyoli, que va passar molts estius a Begur. A més, s’ha convertit en l’escriptor de capçalera de la Biblioteca de Palafrugell, on també ha impartit tallers d’escriptura creativa i dinamitzat el Club de Lectura.