Presentació del darrer llibre de la veïna escriptora i pedagoga Teresa Juvé, vídua de Pallach

15 feb 2019

El darrer llibre de l’escriptora i pedagoga Teresa Juvé, vídua del polític i pedagog Josep Pallach i veïna d’Esclanyà, serà presentat oficialment demà dissabte, a les 12,30 hores, a la biblioteca municipal Salvador Raurich de Begur. El llibre, L’arbre trencat, editat per Meteora i que pertany al gènere de novel·la negra, tracta de l’última investigació criminal de Jaume Plagumà, el portantmans del rei, a la Catalunya de finals del segle XVI. L’acte comptarà amb la presència de la pròpia autora, que el març passat ja va ser homenatjada a Begur, aprofitant la creació de la secció de novel·la negra i criminal de la biblioteca. “Quan escric, ho faig perquè m’agrada escriure. Mai he pensat que he fet història, he viscut la vida d’una manera normal”, va manifestar Juvé ara fa prop d’un any.

L’arbre trencat és una continuació del llibre La trampa, que Meteora va publicar el 2014. A més, també ja ha publicat el llibre Tu ets jo. L’Ajuntament, a través de l’àrea de Cultura, ha adquirit recentment 200 exemplars d’aquesta nova publicació de Juvé amb l’objectiu de promocionar la cultura al municipi. Juvé, autora degana de les lletres catalanes, juntament amb Meteora, tenen previst presentar el nou exemplar, al llarg de les properes setmanes, a Vilassar de Dalt, Martorell, Barcelona, Girona, Sant Sadurní d’Anoia i Reus. A més, a mitjans de gener passat, Juvé va participar en la VII edició del Festival de Novel·la Negra en Català de Tiana, on es va informar d’aquest nou volum.

Teresa Juvé Acero (Madrid, 7 de febrer de 1921), de pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on va viure la Guerra Civil. Acabat el conflicte, va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa, i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà, i es van establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada, i va ser professora de Filosofia i Lletres.

El 1969 va crear una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses, I un any més tard, el 1970, el matrimoni va decidir tornar definitivament a Catalunya. A més d’implicar-se plenament en la lluita política, tots dos van ser professors de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Pallach, de Pedagogia i Teresa Juvé, de Literatura Occitana. A la mort del seu marit, el 1977, la Teresa es va establir definitivament a Esclanyà.

Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats (L’aiguamort a la ciutat: Memòria d’exili, 2005) i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb Jaume Plagumà, portantveus del rei, com a protagonista. Alguns dels títols de la sèrie del personatge Jaume Plagumà són: Un crim a l’armada invencible (1997), La Commedia dell’arte sota sospita (2000), Els assassins eren més d’un (2002), Juguesca mortal (2002) i  La trampa  (Editorial Meteora, 2014).