Begur aprova l’Ordenança Municipal per a l’estalvi d’aigua per fer front a la sequera

28 mar 2024

Estableix diferents accions per a l’estalvi d’aigua entre elles els reguladors de pressió i sistemes de captació d’aigües pluvials.

En una decisió unànime, el ple municipal de Begur va aprovar el, dimarts 26, l’Ordenança Municipal per a l’estalvi d’aigua. Aquesta mesura, impulsada des de l’Àrea de Medi Ambient busca establir un marc regulador per gestionar de manera eficient els recursos hídrics en temps de sequera. 

L’ordenança, formada per 45 articles, té com a objectiu fomentar l’estalvi d’aigua i establir mesures coercitives per als usuaris amb consums excessius en períodes de sequera. Entre les infraccions sancionables, depenent de cada fase de sequera es destaquen l’ompliment de piscines i l’ús  de l’aigua per altres usos que no siguin estrictament el consum humà.

“És imprescindible tenir una ordenança que ens serveixi com a eina a lhora de poder tenir un control de laigua en moments de sequera”, va afirmar el regidor de Medi Ambient, Jordi Gonzàlez, durant la sessió plenària. Fins ara, Begur ha regulat els consums d’aigua a través del reglament del servei de proveïment d’aigua potable, aprovat el 2011: “en escenaris com lactual, shan de prendre mesures més contundents per garantir un ús responsable d’aquest recurs”, va afegir el regidor.

Consulta-la sencera en aquest enllaç.

Detall de les mesures

En el marc de les mesures d’estalvi d’aigua, l’ordenança estableix diferents accions per a l’estalvi d’aigua com la instal·lació de reguladors de pressió, sistemes de captació d’aigües pluvials, etc. A més, detalla les mesures extraordinàries aplicables durant episodis de sequera, incloent-hi limitacions en l’ús de l’aigua per a l’abastament de la població, seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Una novetat destacada és la introducció d’un dispositiu reductor de cabal com a mesura cautelar en cas d’incompliment de la normativa aplicada en el malbaratament d’aigua. Aquests dispositius, que redueixen el subministrament un cop s’arriba a un topall de litres, s’instal·laran en paral·lel a l’aplicació de la sanció.

Aquesta ordenança reafirma el compromís del consistori begurenc amb la gestió responsable dels recursos hídrics i la preservació del medi ambient enfront dels reptes que planteja el canvi climàtic. Així mateix, se suma al Pla d’emergència en situació de sequera que està en marxa al municipi des del febrer de 2023, a les diferents mesures establertes per la Comissió Municipal de Sequera des de l’entrada del municipi en situació de prealerta per sequera, i als esforços per retallar les fuites a la xarxa de subministrament d’aigua per millorar-ne l’eficiència.


Categories: Medi Ambient