L’Ajuntament vetlla pel compliment de les mesures de restricció per la sequera a Begur i Esclanyà

27 abr 2023

El consistori ha dut a terme una campanya comunicativa entre tota la població, ha redactat un Pla d’Emergència Municipal en situació de sequera, i ha creat una Comissió de seguiment.

Des que el Govern de la Generalitat de Catalunya va decretar l’estat d’excepcionalitat per sequera l’Ajuntament de Begur ha vetllat en tot moment per l’estricte compliment de les mesures de restricció d’aigua establertes a tot el país i per a fer pedagogia entre tots els veïns i veïnes i visitants del municipi.

En aquest sentit, el consistori ha publicat un BAN d’Alcaldia on es recullen totes les mesures d’obligat compliment a Begur i Esclanyà, i està duent a terme una intensa campanya comunicativa arreu del municipi per a fer arribar aquestes restriccions a tota la població.

Al mateix temps, l’Àrea de Medi Ambient també ha impulsat l’aprovació d’un Pla d’Emergència Municipal en situació de Sequera (PES) del terme municipal de Begur que estableix, entre d’altres, les mesures a aplicar al municipi en cas de sequera en quatre supòsits: situació de normalitat i prealerta; situació d’alerta; situació d’excepcionalitat i situació d’emergència.

Mentrestant, per a coordinar i valorar les accions i mesures ha desplegar i el seu compliment, també s’ha creat una Comissió de sequera transversal integrada per representants de l’equip de govern, tècnics municipals i l’empresa concessionària del servei d’aigua al municipi.

Al mateix temps, la Policia Local duu a terme una tasca de prevenció i informació veïnal, realitzant un patrullatge ordinari per a vetllar per la correcta aplicació de les mesures d’estalvi d’aigua: rec de jardins i zones verdes, neteja de paviments, façanes i similars, prohibició de la utilització de l’aigua per a l’eliminació de la pols, rentat de vehicles, ompliment de piscines buides, fuites d’aigua…

En aquests moments, a més, s’estan monitoritzant els consums d’aigua i des de l’Ajuntament s’està notificant tant a grans consumidors (empreses) com a consumidors domèstics quines són les seves obligacions. En el cas de les empreses, aquestes han de reduir el consum un 15% respecte la situació de normalitat i han de presentar un document de mesures d’estalvi. I pel que fa als domèstics, aquests no han de revessar el límit de 159 litres per persona i dia que estableix el PES en la situació d’excepcionalitat. D’altra banda, pel que fa a les piscines particulars és importants destacar que està prohibit el seu ompliment durant la fase d’excepcionalitat per la sequera.

Finalment, cal recordar que aquells usuaris i usuàries -grans consumidors i particulars- que no compleixin la normativa vigent i les restriccions establertes hauran de fer front a sancions econòmiques. I en cas de reincidir un cop sancionats, també es podria procedir a la instal·lació de dispositius de limitació de pressió en el subministrament d’aigua a les escomeses implicades.